10 juni 2017 | Edwin Haan

Nieuwe Öhlins RXF vorken voor 29″en 27,5″

Öhlins timmert lekker aan de weg. Eigenlijk meer naast de weg, we ze hebben hun range mtb dempers uitgebreid. Allemaal race-georiënteerd spul voor 29ers en 27,5″ bikes. De RXF 36 Coil is een vork met stalen spiraalveren, de 27,5″versie hiervan is een luchtgeveerde vork en daarnaast is er nog een vernieuwde set lichtgewicht veren voor op de achterdempers. De nieuwe producten zijn ontwikkeld voor de Downhill en Enduro scene, voor serieus misbruik dus.

Details: RXF 36 COIL

Spiraalveren maken een revival door volgens Öhlins. De RXF36 Coil is de nieuwste aanwinst op dit gebied. Een vork die harde hits kan absorberen en makkelijk in te stellen is. Dit is de evenknie van de TTX 22 M achterdemper, samen een topcombinatie…aldus de makers hè!

Het mooie is dat je de coil (spiraalveer) simpel kunt vervangen, waarmee deze snel aanpasbaar is voor ieder terrein. Finetunen doe je door de preload in te stellen, daarna is het gewoon gaan met die banaan. Door de lineare werking van deze spiraal is zijn gedrag heel voorspelbaar en betrouwbaar. Intern is de vork in te stellen van 110mm tot 160mm travel. De veren zijn er zoals gezegd in diverse uitvoeringen met steeds 0.9N/mm toename. Met de externe preload adjuster kun je de rijhoogte makkelijk instellen, zonder dat dit ten koste gaat van de gevoeligheid op kleine oneffenheden.

RXF 36 27.5’’

De RXF 36 in de 27.5’’ is luchtgeveerd met de TTX technologie. Twin Tube demper die een parallelle oliestroming mogelijk maakt wat weer voor een optimale drukverloop moet zorgen….opnieuw aldus Öhlins. Het resultaat is een vork die in het begin zacht is, maar altijd klaar staat voor onverwachte grote bumps. De luchtkamer bestaat uit 3 delen waarmee je de progressiviteit (de springcurve) ‘on the fly’ kunt aanpassen met een standaard pompje.

Ohlins RXF36

Lichtgewicht spiraalveren

Racegewicht, maar ‘Big Mountain’ sterkte, dat zijn de kenmerken van de nieuwe spiraalveren die Öhlins presenteert. Het is een hele serie geworden, met een korte veerweg voor trailbikes tot een hele grote voor downhill fietsen. Iedere volgende veer heeft een toename van 4 Nm.
Öhlins Mountain Bike Manager Torkel Sintorn explained, “After extensive development with our supported teams, we are very excited to launch these new products onto the ever competitive mountain bike market.”

Voor meer info: www.ohlins.com/rxf36/

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen