28 mei 2017 | Michael Kerkhof

Tom Dumoulin wint de 100e Giro d’Italia!

Tom Dumoulin heeft de 100e Giro d’Italia gewonnen. In de slottijdrit maakte hij de 53 seconden achterstand op Nairo Quintana ruim goed. Jos van Emden maakte het Nederlandse feestje compleet door de slottijdrit te winnen. Dumoulin is de allereerste Nederlandse Giro-winnaar ooit en na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote ronde weet te winnen.

Sterk begin

Om 16:47 uur ging de Nederlands kampioen tijdrijden op het autocircuit van Monza van start. Bij het eerste tussenpunt na 8,8 kilometer gaf Dumoulin twee seconden toe op Van Emden, maar pakte hij wel al 26 seconden op Thibaut Pinot. Ook Vincenzo Nibali (17 seconden) en Nairo Quintana (31 seconden) gaven erg veel tijd toe, maar Quintana reed virtueel nog wel in het roze.

Bij het tweede tussenpunt na 17,4 kilometer was Dumoulin zes seconden trager dan Van Emden, maar pakte hij 38 seconden tijdwinst op Nibali. Maar belangrijker: Quintana gaf een minuut toe en was zijn roze trui virtueel kwijt. In het laatste gedeelte bouwde Dumoulin zijn voorsprong op de concurrenten uit, maar moest hij wel de ritzege laten aan landgenoot Van Emden.

Eindzege binnen

Dumoulin zette een tijd van 33:23 neer en zag Pinot (die van het podium afkukelde), Nibali (54 seconden) en Quintana zich stukbijten op zijn tijd. Quintana gaf uiteindelijk 1:24 minuut toe en verloor uiteindelijk zijn leiderstrui met een halve minuut verschil. Nibali verzekerde zich uiteindelijk van de derde plaats voor Zakarin en Pinot. Bauke Mollema eindigt als zevende.

Uitslag

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen