De voorlaatste etappe in de Giro d’Italia 2017 is gewonnen door Thibaut Pinot. In een sprint van vijf was hij sneller dan Ilnur Zakarin en Vincenzo Nibali. Ook Nairo Quintana zat mee en pakte vijftien seconden tijdwinst op Tom Dumoulin, die de schade wist te beperken. De Nederlander moet zondag in de afsluitende tijdrit 53 seconden goedmaken op de Colombiaan.

Vuurwerk

Het werd zoals verwacht een groot spektakel. Tom Dumoulin had het op de Monte Grappa (de eerste van twee beklimmingen) lastig, maar wist terug te keren bij zijn concurrenten. Vervolgens bleef het rustig tot de klim naar Foza. Vincenzo Nibali en Nairo Quintana probeerden op die slotklim meerdere malen weg te geraken, maar telkens keerde Dumoulin op eigen tempo terug. Pas de derde poging met daarbij Thibaut Pinot was succesvol.

Ondertussen waren Ilnur Zakarin en Domenico Pozzovivo zoals wel vaker deze Giro samen ontsnapt en kwamen ze als eerste boven op de Foza, al bedroeg de voorsprong op Quintana, Nibali en Pinot slechts tien seconden. Dumoulin volgde met onder anderen Bob Jungels, Adam Yates en Bauke Mollema op dertig seconden van de twee leiders. Op tien kilometer van het einde smolten de vijf leiders samen, maar de samenwerking voorin was ver te zoeken. De voorsprong van een halve minuut op Dumoulin verdween als sneeuw voor de zon.

Pinot de rapste

In de laatste drie kilometer liep de voorsprong van de vijf leiders weer op en draaide het op een sprint uit. Quintana trok die aan, maar deed nooit echt mee voor de overwinning. Pinot beschikte over de rapste benen en verwees Zakarin en Nibali naar de dichtste ereplaatsen. Quintana pakte geen bonificatieseconden. Dumoulin finishte in de achtervolgende groep op vijftien seconden van de winnaar en houdt daardoor hoop op de eindzege.

Zondag moet Dumoulin in de 29 kilometer lange afsluitende tijdrit 53 seconden goedmaken op Quintana om de 100e Giro te winnen. Momenteel staat hij vierde in het klassement, maar beschikt hij wel over de beste papieren. (via onze Procycling.nl website)

Uitslag
Klassement