De zestiende etappe in de Giro d’Italia 2017 is op een drama uitgelopen voor Tom Dumoulin. Door maagproblemen moest de rozetruidrager voor de laatste klim van de fiets en verloor hij uiteindelijk meer dan twee minuten op zijn naaste concurrenten. Hij blijft wel leider, maar ziet Quintana naderen tot op 31 seconden. Vincenzo Nibali won de etappe.

Kruijswijk mee

In aanloop naar de eerste klim van de dag (de Mortirolo) ontstond er een grote kopgroep. Daarin in eerste instantie geen grote namen, maar na een tijdje wisten onder anderen Andrey Amador (9e in het klassement) en Steven Kruijswijk aan te sluiten. Ook Laurens ten Dam, Pierre Rolland, Mikel Landa, bergkoning Omar Fraile en Luis Léon Sanchez zaten mee. Laatstgenoemde renner hoopte op de ‘Scarponi-klim’ Mortirolo zijn overleden ploegmaat een dienst te bewijzen en als eerste boven te komen. Ondanks het feit dat Fraile de dubbele bergpunten (70 in totaal) broodnodig had, mocht Sanchez als eerste boven komen.

Ondertussen was de kopgroep flink uitgedund tot minder dan tien renners. Mikel Landa ging er op de eerste beklimming van de Stelvio vandoor en kwam ook als eerste boven. In de afdaling kwam Amador aansluiten en reden ze samen even voor de groep Kruijswijk uit. Door toedoen van de Nederlander werden ze op vijftig kilometer van het einde gegrepen en bedroeg de voorsprong op het peloton zo’n drie minuten. Zeventien kilometer later versnelde Kruijswijk en begon hij samen met Landa aan de laatste klim van de dag.

Hoge nood Dumoulin

Tom Dumoulin had op een heel slecht moment hoge nood. Hij vluchtte de bosjes in en verloor daardoor zeker een minuut. In de groep der favorieten wisten ze in eerste instantie geen raad met de situatie en leken ze te wachten, maar uiteindelijk zette Vincenzo Nibali toch zijn knechten op kop en liep het verschil rap op. Ook Ten Dam kon weinig betekenen voor Dumoulin, en dus moest de Sunweb-renner het de resterende dertig kilometer zelf oplossen.

Het verschil tussen Dumoulin en zijn concurrenten bleef lange tijd tussen de 1:15 en 1:30 minuut schommelen. Na een aanval van Nibali op zo’n zes kilometer van de top bleven Quintana, Pozzovivo en Zakarin vooraan over. Ze haalden Kruijswijk in, die een aanval van Landa niet kon beantwoorden. De Spanjaard kwam als eerste over de top en begon met een kleine voorsprong van slechts tien seconden aan de twintig kilometer lange afdaling.

Na een nieuwe speldenprik van Nibali kon alleen Quintana volgen, maar maakten Zakarin en Pozzovivo op de top van de Umbrailpass toch nog de aansluiting. De groep Mollema/Kruijswijk had op dat moment meer dan een minuut achterstand op Nibali, Zakarin, Quintana en Pozzovivo, terwijl Dumoulin meer dan twee minuten toegaf. In de afdaling op twaalf kilometer van de finish maakte Nibali de aansluiting bij Landa. Samen stormden ze op de eindstreep af en was Nibali uiteindelijk in een sprint-á-deux de rapste. Quintana bolde als derde over de streep op elf tellen.

Dumoulin verloor uiteindelijk 2:17 en blijft wel de leider in het klassement. Zijn voorsprong is teruggelopen tot slechts 31 seconden.

Uitslag

(via Procycling)