16 mei 2017 | Michael Kerkhof

Tom Dumoulin weer in het Giro-roze

De 39,8 kilometer lange tijdrit van Foligno naar Montefalco is gewonnen door Tom Dumoulin. De renner van Sunweb vermorzelde de concurrentie en pakt tevens de leiderstrui af van Nairo Quintana. De Colombiaan verloor bijna drie minuten op de Nederlander. Bauke Mollema eindigde als elfde en stijgt naar de derde plaats.

Geen maat op Tom

Erkende tijdritspecialisten als Jan Barta, Vasil Kiryienka en Jos van Emden kwamen al vroeg in actie. Barta kwam als eerste van de drie binnen en zette de snelste tijd neer. Kiryienka was onderweg sneller, maar kwam in de allerlaatste bocht hard ten val. Kiryienka reed de tijdrit wel uit en zette zelfs de snelste tijd neer. Daar kwam Van Emden niet aan. Even later dook Luis Léon Sanchez met twintig seconden onder de tijd van de Wit-Rus en was het wachten op de klassementsmannen.

Geraint Thomas kwam als eerste klassementsrenner in actie. De Brit kwam zondag in aanloop naar de Blockhaus nog hard ten val (zijn schouder ging uit de kom), maar daar was vandaag weinig van te merken. Thomas zette overal de snelste tussentijd neer. Bob Jungels beet zijn tanden stuk op de tijd van Thomas en strandde op zeven seconden. Ondertussen waren ook de andere klassementsrenners gestart en verloor vooral Nairo Quintana veel tijd. Tom Dumoulin daarentegen zette iedereen bij het eerste meetpunt al op een flinke achterstand en pakte 48 seconden op de Colombiaanse leider.

Bij het tweede tussenpunt verbeterde Dumoulin de tijd van Thomas met maar liefst 36 seconden en gaven mannen als Pinot en Quintana meerdere minuten toe. In de slotfase bouwde hij zijn voorsprong nog verder uit en zette hij met 50:37 minuten de snelste tijd neer. Nibali verloor meer dan twee minuten op Dumoulin, Pinot en Quintana bijna drie minuten. In het klassement verdedigt Dumoulin nu een voorsprong van 2:23 minuten op de Colombiaan.

Uitslag

Via Procycling

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen