12 mei 2017 | Michael Kerkhof

Tips voor je allereerste wielerwedstrijd

Ben je van plan om binnenkort je allereerste wielerwedstrijd te rijden? Lees dan snel door, want hieronder hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Met je vrienden
Nee, we gaan hier niet propageren dat je op de openbare weg illegale straatraces gaat organiseren, waarin je met 50 kilometer per uur op een rotonde afscheurt en deze tegen de rijrichting in oversteekt om je fietsmaatjes af te troeven. Maar er zijn varianten te bedenken waarbij je al fietsend langs de rivier je competitiedrift kunt aftasten. Rijd in een klein vriendengroepje en kijk wie er verbetert. Ga kop over kop rijden als het lekker rustig is en probeer je maten pijn te doen. Vind je dat leuk? Denk dan aan stap 2.

Ga naar een fietsclub
Nederland en België kennen meer dan 200 fietsclubs. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het serviceniveau van die clubs vaak nogal achterblijft. Je zult veel zelf moeten uitvinden, omdat de meeste clubs beginners veel te weinig aandacht geven. Maar toch is de club je eerste stop. Daar kun je namelijk op een doordeweekse avond of in het weekeinde eens proberen een echte wedstrijd te rijden. Een clubwedstrijd, want zo heten ze. Het enige dat je ervoor nodig hebt is, naast je fiets natuurlijk, een basislicentie van de KNWU. Die haal je op www.knwu.nl of in het clubhuis. Starten maar!

Ga naar een fietsclub II
Het probleem met traditionele wielerverenigingen is dat ze, tja, traditioneel zijn. Ze kijken alleen naar de wielersport die onder de vlag van de KNWU wordt georganiseerd en dat is knoeperhard rijden op een rondje van 1,5 kilometer met vier bochten, de criteriums. Maar er is goed nieuws: er zijn steeds meer fietsclubs die het anders aanpakken. Daar is competitiedrang niet de eerste insteek, maar beter worden. In Nederland timmert een club als CS030 aan de weg met dat als uitgangspunt. Beter worden, ontdekken wat je leuk vindt en dan wellicht de competitie in. Is stap 1 te hardcore voor je, dan is dit misschien een iets gebruikersvriendelijkere entree.

Schrijf je in voor een cyclo
Is dat geklooi tussen dranghekken niks voor je, maar wil je toch een bloedsmaak in je mond blijven proeven? Dan is een cyclo misschien wel het proberen waard. Ze worden vaak verreden in gebieden die ook landschappelijk wat interessanter zijn dan de criteriums in Nederland en Vlaanderen. Vergelijk ze met marathons, waarbij je met duizenden tegelijk aan de start staat en probeert het beste uit jezelf te halen. Maar ook de cyclo heeft nadelen. Ze duren vaak lang, de hele dag, de start is vroeg, en als je niet vooraan staat, kun je nooit meer winnen. Maar tenslotte gaat het om jezelf en je eigen doel.

Dit is een artikel uit Fiets 05/2017, online te bestellen voor slechts €6,45.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen