Het is een nieuwe trend in de triatlon- en wielerwereld, grotere derailleurwieltjes tot wel 19 tandjes, waar een traditioneel derailleurwieltje maar 11 tandjes bevat. CeramicSpeed is één van de toonaangevende merken op dit gebied met hun Oversized Pulley Wheel(OSPW) systeem.De reden voor het vergroten van de derailleurwieltjes is het reduceren van de weerstand. volgens CeramicSpeed levert dit systeem tot wel 30% minder frictie op dan reguliere Shimano wieltjes.

Dit nieuwste model van CeramicSpeed is rekening gehouden met de nieuwste versies van Shimano Dura-Ace 9100 en 9150. Op het derailleur van deze Dura-Ace systemen passen op het bovenste derailleurwieltje namelijk niet meer dan 13 tandjes. Waar op hun vorige modellen aan beiden zijden 19 tandjes zaten, zitten op het bovenste wieltje nu dus maar 13 tandjes.

Nathan Haas van Dimension Data for Qhubeka heeft dit voorjaar al bewezen dat hij profijt gehad heeft van dit systeem door onder meer vierde te worden in de Amstel Gold Race. Dit zal niet helemaal gelegen hebben aan het OSPW systeem maar het zal ook niet in zijn nadeel geweest zijn.

Hij is vanaf begin mei te koop op de website van CeramicSpeed en is niet bedoeld voor de minder bedeelden onder ons: €459.