7 april 2017 | Michael Kerkhof

Wielrennen houdt je jong

Wielrennen vertraagt het verouderingsproces, stellen Amerikaanse onderzoekers in het blad Cell Metabolism. Zij bevelen aan om regelmatig op hoge intensiteit te intervallen. Ook krachttraining is belangrijk.

Interval en krachttraining

Onderzoekers van de Mayo Kliniek in de Amerikaanse staat Minnesota deden onderzoek in twee leeftijdscategorieën: 18 tot 30 jaar en 65 tot 80 jaar. De groepen werden onderworpen aan diverse trainingsprogramma’s: krachttraining, intervaltraining op een hoge intensiteit en een combinatie van beide. In de oudere groep nam de mitochondriale capaciteit met 69 procent toe. In de jongere testgroep was dat 49 procent.

Mitochondriën zijn de krachtbronnen in je cellen. Zij gebruiken zuurstof om koolhydraten en vetten om te zetten, zodat de spier kan samentrekken. Ook krachttraining blijkt effectief. De onderzoekers adviseren ouderen om drie tot vier keer in de week intensief te trainen, afgewisseld met één tot twee dagen krachttraining.

Dit is een artikel uit Fiets 04/2017.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen