Het is al best lastig om genoeg tijd te vinden om te trainen. Als je dan ook nog eens allerlei verschillende vormen moet doen – kracht, duur, fysio, yoga, herstel, stretchen – dan wordt het al snel een fulltime job. Als mensen je een speciale trainingsvorm aanraden, is het dus belangrijk dat je precies weet waar het om gaat. Je tijd is kostbaar, dus het moet wel een toegevoegde waarde hebben. Bij plyometrische training is dat zeker het geval.

Wat is plyometrische training?

Plyometrische training is een vorm van sportspecifieke training die om de spierkracht en explosiviteit te vergroten en – als gevolg daarvan – prestaties te verbeteren. Plyometrische training kun je samenvatten als iedere activiteit die ervoor zorgt dat spieren in zo kort mogelijke tijd maximale kracht leveren. Misschien denk je dat zulke training niet nuttig is voor jou als fietser, maar dan heb je het toch echt mis. Hieronder hebben we enkele oefeningen op een rij gezet!

Plyometrische oefeningen
Je kunt kiezen uit veel verschillende plyometrische oefeningen. Zoals bij alle oefeningen is het belangrijk dat je de oefening correct uitvoert. Concentreer je eerst daarop. Het vermelde aantal herhalingen is een richtlijn.