17 februari 2017 | Michael Kerkhof

Is bier een goede hersteldrank?

Is bier een goede hersteldrank? Een biertje op zijn tijd gaat er altijd wel in, maar is het verstandig om na een winterrit een ‘goudgele rakker’ naar binnen te werken? Voedingsdeskundige Yneke Kootstra geeft in Fiets 2 het antwoord!

Biertje?

Na een koude, natte rit in de winter vind ik niks zo lekker als een warme chocolademelk met slagroom. Die slagroom is al niet best. Maar van mijn fietsmaten heb ik ook afgekeken dat een Cointreau erin erg lekker is. Ik vind het heerlijk, maar het is natuurlijk een slechte gewoonte. Want als je lijf ergens behoefte aan heeft na een training in de kou, is het vocht aanvullen. Hetzelfde geldt overigens voor de zomer. Die verfrissende biertjes op een terras lijken nog lekkerder als je dorst hebt. Maar ook bier is niet echt een goede hersteldrank.

Wat alcohol is niet goed voor ons. Bij een matig gebruik van één glas per dag lijkt het nog positieve effecten op onze gezondheid te hebben. Je hebt dan bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten. Meer drinken dan één glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker aldus het Voedingscentrum.

Bier is niet echt een goede hersteldrank

Maar alcohol heeft ook effect op je herstel en prestaties op de fiets. Het eerste neveneffect is dat als je na een zware training een alcoholische consumptie neemt, je over het algemeen niet de keuze maakt voor voedingsmiddelen waar je lijf meer behoefte aan heeft. Bij je bier met pinda’s ga je niet nog een bakje kwark en een stuk fruit pakken, om maar wat te noemen. Daarnaast heeft je lichaam behoefte aan vocht. Nu bestaat chocolademelk met Cointreau en een biertje voor het grootste gedeelte uit vocht. Maar door het vochtafdrijvende effect van alcohol verlies je in feite meer vocht dan je aanvult. En nee, een volgend biertje vult dit tekort niet aan.

Maar er gebeurt meer. Je traint om beter te worden. En tijdens de training maar je je spieren ‘kapot’ waardoor ze een boost krijgen om zich aan te passen aan wat je van ze vraagt. Dat betekent dat je na de training ervoor moet zorgen dat je spieren de gelegenheid krijgen om te herstellen. Alcohol heeft juist een negatief effect op het spierherstel. Uit onderzoek blijkt dat zelfs als je naast de alcohol wel zorgt voor goed herstelvoer, zoals kwark met fruit bijvoorbeeld, je spierherstel toch wordt onderdrukt. Je lijf maakt minder testosteron en meer cortisol aan en dit maakt dat er ook op langere termijn een negatief effect is op je herstel en spierkracht.

Alcohol remt daarnaast het vrijmaken van glucose uit de lever, wat een negatief effect kan hebben op duurprestaties volgens onderzoekers. Het advies is dan ook om na je zware inspanning geen alcohol te drinken. En als je wat minder zwaar traint je te beperken tot één glas. Want vanaf drie glazen is een duidelijk negatief effect op prestaties en herstel te zien. En eet er liever een omeletten bij dan een broodje kroket of appeltaart. Dit levert meer eiwitten voor je herstel.

Dit is een artikel uit Fiets 2. Koop hier het blad inclusief de Koopgids 2017 voor €8,45!

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi. Contact: michael.kerkhof@newskoolmedia.nl

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen