16 februari 2017 | Michael Kerkhof

3 trainingstips voor op de Tacx

Heb je trainingstips voor op de Tacx nodig of wil je ideeën opdoen voor de volgende binnentraining? Wij hebben in de tweede editie van Fiets 2017 enkele trainingen op een rij gezet. Deze indoortrainingen van een uur vergroten je kracht en bevorderen tegelijkertijd je herstel!

Indoortrainingen van een uur

1. Tempotraining
TempotrainingEen voordeel van trainen op wedstrijdtempo is dat je aan de inspanning gewend raakt, ook al is deze tijdens wedstrijden nog intenser. Als je het tempo tijdens de pieksnelheden kunt bijbenen, weet je dat je waarschijnlijk de hele race zal kunnen blijven volgen. Of beter nog: het geeft je het vertrouwen om een aanval te plaatsen en volle bak aan te zetten na een bocht.

Deze indoortraining bied je een mogelijkheid om het vermogen op je omslagpunt (FTP of Functional Threshold Power: het hoogste gemiddelde vermogen of tempo dat je een uur kunt volhouden) te vergroten. Door de ingebouwde sprints vergroot je je vermogen om te herstellen van maximale inspanningen, terwijl je een relatief hoog tempo aanhoudt.

 

 

2. In het rood
Deze pittige training maakt je een sterkere allround wielrenner. De bekendste omslagpunttraining bestaat uit twee blokken van 20 minuten, maar zo’n training gaat snel vervelen of werkt zelfs demotiverend. Om dat te voorkomen moet je afwisselen. Met een gevarieerde training als deze vliegt de tijd, misschien zelfs wat te snel tijdens de rustblokjes…

Je spreekt al je verschillende energiesystemen aan, werkt aan uithoudingsvermogen en kracht, en gaat diep in het rood tijdens de laatste intervals. Deze training geeft je vermogen rond het omslagpunt een flinke boost.

 

 

3. Piramideschema
PiramideschemaWanneer je een degelijke duurconditie hebt opgebouwd, is het tijd om de intensiteit van je training op te schroeven. Dat doe je met lange, intensieve blokken in wedstrijdhouding, om je lichaam aan de diepe zit te laten wennen. Een 2 x 20 FTP-training is geschikt voor dit doel, maar kan mentaal lastig te verteren zijn.

Met een piramideschema hak je de blokken in kleinere, hapklare brokjes en rijd je uiteindelijk even lang rond je omslagpunt als met de 2 x 20. Probeer je bovenlichaam en hoofd stil te houden, want iedere beweging maakt je minder aerodynamisch. Let er ook op dat je zo soepel mogelijk trapt. Ook op de Tacx is stoempen ongewenst.

 

Het artikel ‘Trainingstips voor op de Tacx’ komt uit Fiets 2, te bestellen voor €8,45 inclusief de Koopgids 2017 (zonder verzendkosten).

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi. Contact: michael.kerkhof@newskoolmedia.nl

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen