15 februari 2017 | Edwin Haan

ShockWiz, de nieuwste versie

Vandaag is de nieuwste versie van SRAM’s ShockWiz gepresenteerd. ShockWiz is een systeem waarmee je, zonder dat je er zelf diepgaande kennis voor nodig hebt, de vering/demping van je mountainbike perfect kunt afstellen. SRAM kocht ShockWiz vorig jaar van Dusty Dynamics, een Australisch Kickstarter project dat goed bleek aan te slaan. De originele ontwerpers zijn toegevoegd aan het team dat bij Quarq werkt, het ‘digitale techniek’ merk van SRAM. Samen hebben ze de ShockWiz verder ontwikkeld zodat deze nu in productie is en per direct voor iedere mountainbike liefhebber te koop is.

Hoe werkt ShockWiz?

Het systeem bestaat uit een sensor die je aansluit op het luchtventiel van je demper, in combinatie met een app voor je smartphone. Die sensor meet 100x per seconde wat er in je voor- of achtervork gebeurt, en stelt aan de hand van die data een set aanbevelingen voor je op. Die aanbevelingen zie je in de app terug als de ideale settings voor je vork. Het mooie aan het systeem is dat het klein, licht en zelfstandig is. De sensor werkt met een CR2032 batterij en slaat alle gemeten data op in het ShockWiz apparaatje. Je hoeft dus niet met je smartphone rond te fietsen, maar kunt thuis op je gemak terugkijken wat je kunt veranderen aan je settings om je demper beter in te stellen.

Alleen voor luchtvering

Het Suspension Tuning System, zoals het in goed Nederlands heet, werkt alleen met dempers met een luchtkamer. Die moet ook nog eens lineair werken, en je mag onderweg niet aan de ‘Travelsettings’ zitten want dan moet de ShockWiz opnieuw gekalibreerd worden. Een compatibiliteitskaart vind je hieronder.

Er zijn 2 versies van de ShockWiz. Eén die met een kort luchtslangetje op het ventiel van je demper wordt geschroefd en een tweede die gemaakt is voor ‘Inverted’ vorken als de RockShox RS-1.

De app communiceert via Bluetooth met de ShockWiz en is beschikbaar voor Android en iOs. In de app kun je aangeven wat je rijstijl is, de aanbevolen settings worden daar op aangepast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit ‘Efficient trappen’, ‘Speelse’ rijstijl, ‘Agressieve’ rijstijl of een gebalanceerd geheel.

Niet alleen voor cracks

Je zou misschien denken dat de ShockWiz alleen voor cracks is die het uiterste uit hun mtb willen halen. Het tegenovergestelde is misschien wel waar. Vooral de beginnende rijder weet vaak niet precies wat (en hoe) er ingesteld moet worden op zijn/haar demper(s). De ShockWiz maakt het zelfs voor beginners simpel met de juiste instelling onderweg te zijn. En dat komt je rijplezier zeker ten goede. Helaas komt deze gadget wel met een flinke prijs, de ‘slangversie’ kost € 419,-, de direct mount versie voor de Upside Down vorken kost € 469,-.

Meer informatie op: https://www.quarq.com/shockwiz/

 

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen