30 januari 2017 | Michael Kerkhof

WK veldrijden in 10 foto’s

De wereldkampioenschappen veldrijden van 2017 zitten er weer op. Met Wout Van Aert en Sanne Cant leverde het twee Belgische winnaars op en bleven de Nederlanders toch met een kater achter. Marianne Vos kende in kansrijke positie materiaalpech en Mathieu van der Poel reed in totaal vier keer lek. Wij blikken terug op de WK veldrijden 2017 met tien mooie foto’s van Cor Vos.

10. Spaanse vreugde


Felipe Orts was door het dolle heen nadat hij bij de beloften een zilveren medaille had veroverd. Op grote achterstand van Joris Nieuwenhuis bleef hij de Belgen en uiteindelijk Sieben Wouters voor. Krijgt het deelnemersveld bij de profs straks een Spaanse (sub)topper?

9. #Janker


In aanloop naar dé cross van het jaar haalden Mathieu van der Poel en Niels Albert hard naar elkaar uit. Albert zette vraagtekens bij Adrie van der Poel, die bij het uitzetten van het WK-parcours betrokken was. Mathieu reageerde daarop geprikkeld en noemde de ex-renner een #janker. Reden voor Nederlandse supporters om #janker op de weg (of in dit geval het veld) te kliederen. Helaas was het Mathieu die na afloop huilend de pers te woord stond…

8. Muddy


Soms heeft een foto geen bijschrift nodig. Het was erg modderig, zo ondervond ook Stephen Hyde.

7. Vallen en weer opstaan

Vallen en opstaan hoort bij het veldrijden. Hoe deze Duitser (wij gokken Philipp Walsleben) zondag ten val kwam is een raadsel, maar het levert wel een mooi plaatje op.

6. Blij dat ik glij

Té schuin, te glad, te steil… In aanloop naar de wereldkampioenschappen werden er diverse aanpassingen gedaan aan het parcours. Toch bleven de renners en rensters naar beneden glijden. Vooral zaterdag was de schuine kant nog erg glad. Zondag waren er al minder valpartijen te bespeuren, maar soms leek het wel op een aflevering uit Te land ter zee en in de lucht.

5. Lekke banden


Materiaalkeuze was op een WK veldrijden nog nooit zo belangrijk geweest als zondag. Mathieu van der Poel is het bekendste voorbeeld met vier lekke banden, maar ook Lars Boom had af te rekenen met materiaalpech. De renner van LottoNL-Jumbo moest de koers zelfs verlaten omdat zijn reservevoorraad op was. Het leek dus soms wel een WK veldlopen in plaats van veldrijden…

4. Alleen maar blije gezichten


Annemarie Worst is een naam die we vaker gaan horen. Zaterdag pakte de ex-mountainbikester de gouden medaille in de beloften-categorie. Het leverde mooie beelden op, want Worst was niet de enige die tevreden was met haar medaille. Ook Ellen Noble uit de Verenigde Staten en de Britse Evie Richards reden met een brede glimlach over de finishstreep.

3. Superieure Nieuwenhuis

Tien minuten na de start van de beloften was al duidelijk dat Joris Nieuwenhuis de titel zou gaan pakken. De Nederlander had halverwege de wedstrijd al anderhalve minuut voorsprong op de rest en reed een sterkere openingsronde dan Mathieu van der Poel bij de profs (oké, het parcours was wel drassiger). Uitrijden, masseren en omkleden. Misschien had Nieuwenhuis voor een enorme stunt gezorgd bij de grote mannen. We hebben er in ieder geval een nieuwe topper bij.

2. Geen 8ste titel voor Vos

Ze was er zó dichtbij, maar Marianne Vos greep net naast haar achtste wereldtitel in het veld. De slotronde ging de renster van WM3 Pro Cycling nog als leidster in, maar materiaalpech zorgde ervoor dat Cant weer aan kon sluiten. In een sprint stond er geen maat op Cant, die door haar zege de eerste Belgische vrouw ooit is die de wereldtitel pakt.

1. De tranen van Mathieu

Hij was de sterkste man in koers, maar daar koopt Mathieu van der Poel helemaal niets voor. Na drie lekke banden reed hij nog aan de leiding, maar de vierde werd hem fataal. Gedesillusioneerd vervolgde hij zijn weg, maar meer dan zilver zat er niet meer in. Professioneel als hij is stond hij direct de media te woord. Een troost: voor de 22-jarige renner komen er nog zat kansen…

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi. Contact: michael.kerkhof@newskoolmedia.nl

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen