De eerste Oostenrijkse beklimming net onder de 2000 hoogtemeters countert met een onbarmhartig profiel: de Kitzbüheler Horn scoort met 10 kilometer en ruim 12% een podiumplaats van Oostenrijks zwaarste beklimmingen. Omdat de Panoramastrasse ook fantastische vergezichten biedt op het omringende (berg)landschap scoort de Horn bovendien zeer hoog in de lijst van gelouterde bergfietsers.

Prachtig uitzicht

In de verre omgeving is de ORF-zendmast op de kegelvormige top al zichtbaar. In Kitzbühel (735m) gaat de korte aanloop over de rivier Groassache en onder het spoor door. Daarna kronkelt het prachtige weggetje er meteen smal en heftig op los: tot het Alpenhaus (1670m) is het 8 kilometer volle bak.

Prachtig uitzicht op Kitzbühel of omliggende bergkammen is er vrijwel tijdens de hele klim. Na het tolhuisje blijft het aanhoudend lastig, maar kilometer 7 met 15% gemiddeld lijkt het kantelpunt bergop. Gelukkig is dan hogerop het Alpenhaus al zichtbaar, dat na een groepje bochten bereikt wordt. Wandelaars en fietsers kunnen verder, maar kom hier even op adem. Als ultieme finale volgt namelijk het goed geasfalteerde pad van 2,2 kilometer en 320 te overwinnen hoogtemeters met piekjes rond 20% tot het Gipfelhaus (1990m) en de Funkturm. Wat een klim waar de beloning bovenop wacht: een machtig bergpanorama met 360 graden rondzicht op ruim 100 bergtoppen!



De cijfertjes
Lengte: 10.3 kilometer
Hoogtemeters: 1254
Gemiddeld stijgingspercentage: 12,2%
Maximaal stijgingspercentage: 17,3%
Hoogte van de top: 1990 meter

Meer weten over Oostenrijkse of andere Europese beklimmingen? Koop dan de Fiets 500!