10 januari 2017 | Michael Kerkhof

De carrière van Lieuwe Westra in 5 foto’s

Lieuwe Westra is geen profwielrenner meer. De 34-jarige Fries heeft om persoonlijke redenen zijn contract bij Wanty-Groupe Gobert ontbonden. Dat vinden wij jammer, want Westra was een bijzondere renner. Hij werd tweede in Parijs-Nice, werd twee keer Nederlands kampioen tijdrijden, won een rit in het Critérium du Dauphiné, hielp Vincenzo Nibali aan de Touroverwinning en won de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Van stratenmaker en feestbeest naar miljonair in Monaco… Maar geld maakt niet gelukkig, dat bewijst Westra. Wij ‘eren’ zijn carrière met vijf foto’s!

5. Doorbraak in Parijs-Nice


In Parijs-Nice van 2012 verraste Lieuwe Westra vriend en vijand. Hij stond al bekend als tempobeul in het peloton, maar die ronde werd zijn definitieve doorbraak. Westra won de vijfde etappe met finish bergop en eindigde als tweede in de afsluitende tijdrit achter Bradley Wiggins. In Nice mocht hij samen met Wiggins en Alejandro Valverde het eindpodium op.

4. Nederlands kampioen!


Lieuwe Westra werd in zijn carrière twee keer Nederlands kampioen tijdrijden. In 2012 versloeg hij Lars Boom en Niki Terpstra. Een jaar later bleef hij Terpstra en ene Tom Dumoulin voor. In 2010 pakte Westra brons.

3. De beste in de Dauphiné

Na de ondergang van Vacansoleil-DCM tekende Westra bij Astana. Een verrassende overgang, maar uiteindelijk wel een succesvolle. In zijn debuutjaar won hij direct een etappe in het Critérium du Dauphiné. Hij bleef bergop het Katusha-duo Yuri Trofimov en Egor Silin voor.

2. Driedaagse van Lieuwe

De Driedaagse De Panne-Koksijde van 2016 leek een prooi te gaan worden voor Alexander Kristoff.  De Noorse renner won drie etappes en ving met een mooie voorsprong de slottijdrit aan. Echter, Lieuwe Westra maakte 25 seconden goed op de renner van Katusha en dat bleek voldoende te zijn voor de eindoverwinning. Zijn laatste overwinning als prof, blijkt achteraf..

1. Tourwinst met Nibali

Door het vroegtijdig uitvallen van Chris Froome en Alberto Contador was Vincenzo Nibali plots de grote favoriet om de Tour in 2014 te winnen. Mede dankzij Lieuwe Westra lukte het de Italiaan. “Lieuwe was als een machine. Ongelofelijk sterk,” zei Nibali destijds. “Hij was net zo goed als Cancellara,” vulde ploegbaas Alexandre Vinokourov hem aan.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen