9 januari 2017 | Michael Kerkhof

NK veldrijden trekt 18.000 tv-kijkers

Mathieu van der Poel en Marianne Vos hebben zich zondag in Sint-Michielsgestel gekroond tot Nederlands kampioenen. Van der Poel was voor het derde jaar op een rij de beste bij de profs, terwijl Vos voor in totaal de zesde keer het zegegebaar mocht maken bij de vrouwen. Ziggo Sport zorgde ervoor dat de wedstrijd live op televisie te zien was. Naar de mannenwedstrijd keken zo’n 18.000 mensen.

Winst Van der Poel

De deelname van Van der Poel was tot een paar dagen voor het NK nog onzeker. De 21-jarige renner was een week eerder in de Azencross te Loenhout hard gevallen en kneusde daarbij zijn nek. Echter was hij fit genoeg om te kunnen starten. De kopstart had hij niet, want hij moest aansluiten achter Corné van Kessel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Sieben Wouters. Na twee rondes vond Van der Poel het tempo te laag liggen en versnelde hij. Alleen Van Kessel kon hem even volgen, maar moest hem niet veel later laten gaan. Van der Poel kwam met een grote voorsprong op de rest als eerste over de meet. Van Kessel werd tweede voor belofte Nieuwenhuis. Van der Haar werd vierde. Lars Boom speelde geen rol van betekenis en werd twaalfde.

Vos is weer terug

Marianne Vos was de grote favoriet om de Nederlandse titel bij de dames te pakken, maar moest het nog wel waarmaken. Mede door een slechte start van wereldkampioene Thalita de Jong kon ze uiteindelijk onbedreigd naar de overwinning rijden. Al in de eerste ronde plaatste ze haar aanval en dat hield ze vol tot aan de finish. Lucinda Brand veroverde het zilver voor Sophie de Boer. Ongeveer 12.000 mensen zagen Vos de titel pakken. Op hetzelfde moment werd in België het BK verreden waar Wout Van Aert er met de bloemen vandoor ging.

Op zaterdag 28 en 29 januari vinden in Bieles de WK veldrijden plaats. Dat is de volgende afspraak voor de Nederlandse toppers…

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen