13 december 2016 | Michael Kerkhof

Hardlopen en wielrennen, gaat dat samen?

In de wintermaanden kiezen veel wielrenners er voor om niet de fiets op te stappen, maar om te gaan hardlopen. Niet iedereen is echter enthousiast over de combinatie hardlopen-wielrennen. Zo zou hardlopen juist blessuregevoelig zijn en lever je qua fietsprestaties in. Maar is dat wel zo?

In een artikel op de website van De Volkskrant legt inspanningsfysioloog Louis Delahaije uit dat hardlopen voor wielrenners vroeger taboe was, maar dat dat nu niet meer zo is. Hardlopen dankt haar ‘slechte naam’ vooral aan de vele blessureverhalen. Echter, veel wielrenners lopen niet met hun verstand. Veel trainingsschema’s geven niet voor niets aan dat je met minuutjes moet opbouwen (begin bijvoorbeeld met 10x 1 minuut te hardlopen met 1 minuut wandelrust tussendoor). Bij het hardlopen vang je twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht op per landing, dus het is vooral voor je knieën een behoorlijke belasting. Mocht je een goed getrainde wielrenner zijn met een prima conditie, dan ben je vaak te overmoedig en denk je al snel 10 kilometer achter elkaar te kunnen lopen. Echter moet je dit opbouwen en er écht de tijd voor nemen..

Dezelfde spieren

“Hardlopen en fietsen passen perfect bij elkaar. Je gebruikt ongeveer dezelfde spieren, alleen de coördinatie van de belasting is anders,” legt Delahaije uit op de site van De Volkskrant. “Bij fietsen train je vooral de voorkant van je bovenbenen, bij hardlopen ook de achterkant. Ik heb atleten getraind die 70 loopkilometers per week afwisselden met fietstraining en zij liepen harder dan atleten die per week 140 kilometer maakten.”

Mocht je van plan zijn om je hardloopschoenen aan te trekken, dan volgen hieronder enkele tips:

  • Bouw rustig op (begin met 10x 1 minuut, daarna 7x 2 minuten en daarna 6x 3 minuten enz.)
  • Koop goede hardloopschoenen (ga langs bij loopwinkels voor een loopanalyse)
  • Trek niet teveel laagjes aan. Met hardlopen krijg je het al snel warm.
  • Wissel het hardlopen met het fietsen af.
  • Last van pijntjes? Loop op gras.
  • Last van een blessure? Stop en ga langs bij de dokter voor meer informatie.
  • Doe mee aan wedstrijden. Deelname kost slechts enkele euro’s en zo blijf je ook in de winter competitief.
  • Verslaafd geraakt aan hardlopen, maar wil je ook blijven fietsen? Misschien is een duathlon (run-bike-run) dan iets voor jou!


Trekken jullie soms de loopschoenen aan?

Laden ... Laden ...

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen