24 november 2016 | Michael Kerkhof

Fietssokken: waar moet ik op letten?

De keuze in fietssokken is enorm. Korte, lange, zwarte, witte, gekleurde, compressie, geen compressie, zomer, winter, waterdichte… Er is zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gewone sokken dragen in je fietsschoenen is niet aan te raden, maar waar moet je dan wel op letten? In Fiets 11 staan handige tips van podoloog Ingrid Janssen!

Fietssokken zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Hoewel de functionaliteit van sokken vaak onderbelicht is in de wieleroutfit, zijn ze niet minder belangrijk. Ze kunnen je fietsplezier aanzienlijk vergroten. Tijdens het fietsen is het vervelend als je sok afzakt of opkruipt onder je voet. Een goed exemplaar zit dan ook een beetje strak. Omdat veel schoenen ook strak om je voet zitten, moet je sok niet te dik zijn, om afknelling van je voet te voorkomen. Belangrijk is ook dat ze ademend zijn, zodat je geen natte voeten krijgt. Natte voeten zijn niet alleen vervelend, maar geven ook een grotere kans op blaren. Daarnaast mag je sok niet te glad zijn om schuiven van je voet in je schoen te voorkomen. En het allerbelangrijkste: de sok moet lekker zitten. Hieronder een kort overzicht van verschillende fietssokken en hun functie.

Zomersokken

Bij warmte wil je je voeten koel houden. Zomersokken zijn dun en bevatten vaak een polyestervezel. Zweet wordt door de sok geabsorbeerd en via de holle kern van de vezel naar buiten afgevoerd. Door de ligging van de vezels onderling blijft er genoeg ruimte over voor ademend vermogen. De vezel kan slecht tegen wasverzachter, de kanalen kunnen dichtslibben. Merinowol wordt ook veel gebruikt. Voordeel: het houdt geen geur vast – in tegenstelling tot de polyestervezel.

Wintersokken

Bij kou wil je je voeten warmhouden. Ook dikkere wintersokken zorgen dat vocht wordt afgevoerd zodat je geen klamme, koude voeten krijgt. Daarnaast geven ze extra demping en comfort. Is het écht koud, dan kun je ook twee paar dunne, isolerende sokken dragen waartussen zich dan een isolerende laag vormt.

Waterdichte sokken

Dit type sok bestaat uit drie lagen. De binnenste zit strak en neemt makkelijk vocht op. Het zweet wordt van de huid afgevoerd. De middelste laag heeft een waterdicht, ademende membraan: zo kan er wel vocht van binnen naar buiten, maar niet van buiten naar binnen. De buitenste laag is wat grover en bestaat voor het grootste gedeelte uit nylon om de sokduurzaamheid te garanderen.

Compressiesokken

Wil je fietsen met een compressiekousen? Dat kan in je vrije tijd, maar volgens de UCI is het verboden om ze tijdens wedstrijden te dragen.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen