16 oktober 2016 | Michael Kerkhof

Peter Sagan opnieuw de beste van de wereld

Peter Sagan heeft net als vorig jaar het WK wielrennen voor profs gewonnen. De Slowaak was in het warme Doha in een sprint sneller dan Mark Cavendish en Tom Boonen. Tom Leezer leek eventjes voor een stunt te zorgen, maar werd pas in de laatste vijfhonderd meter gegrepen.

Belgen kleuren de koers

De Belgen zorgden ervoor dat het geen saai WK werd. Op de ongeveer 150 kilometer lange weg richting ‘The Pearl’ trokken zij het in waaiers. Een groep van ongeveer dertig man bleef vooraan over, terwijl er zich daarachter verschillende groepjes vormden met kanshebbers en outsiders die verstek moesten laten gaan. Enkele slachtoffers: Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en vooral André Greipel, John Degenkolb en Marcel Kittel.

De Duitsers probeerden het gat van ongeveer een minuut nog te dichten, maar tevergeefs. Door toedoen van de zes Belgen vooraan en twee Belgen die afstopwerk deden bij de achtervolgers kwamen zij geen seconde dichterbij. Het werd toen wel duidelijk dat de winnaar vooraan zat.

Aanval Leezer

Op vijf kilometer van het einde plaatste Niki Terpstra als allereerste een aanval. Hij kreeg Greg Van Avermaet mee, maar de rest van de groep maakte al snel weer de aansluiting. Drie kilometer later reed Tom Leezer plots weg. De Noren, die op dat moment op kop reden, twijfelden even en zodoende pakte de Nederlander een voorsprong van zes seconden. Jürgen Roelandts bracht de rest echter pas in de laatste 500 meter terug zodat het toch op een sprint uitdraaide.

Boonen ging die sprint van kop af aan, maar werd voorbijgesneld door Mark Cavendish en Peter Sagan. Laatstgenoemde renner mocht het zegegebaar maken en won net als in 2015 de wereldtitel. Cavendish pakte het zilver, Boonen werd derde. Zo mochten er drie (oud)-kampioenen het podium betreden. Niki Terpstra eindigde op de negende plaats als beste Nederlander.

(via Procycling.nl)

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen