11 oktober 2016 | Edwin Haan

Hoe hoog is jouw Eddington nummer?

Dankzij ons onvolprezen forum (https://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=24&t=80897) werden we nog eens gewezen op het Eddington nummer. We hadden er wel eerder van gehoord, maar nog nooit echt in verdiept. Het is een cijfer bedacht door de Britse astronoom Sir Arthur Eddington, die zich niet alleen bezig hield met sterren en relativiteitstheorieën, maar ook gek was op fietsen.

Wat is dat Eddington getal dan?

De ultieme verslaving voor cijferfetisjisten. We proberen het in 1 zin uit te leggen, blijf er even bij….

Het Eddington nummer is het hoogste aantal kilometer waarvan je een gelijkwaardig aantal ritten hebt gereden.

Snap je ‘m? Wij vinden het nog niet helemaal duidelijk, dus bij gebrek aan een betere ‘uitleg in één zin’ wat cijfertjes. Het gaat om alle ritten die je in je hele fietscarrière hebt gereden. Als je daarbij 49 ritten van minimaal 49 kilometer hebt gereden, is je Eddington cijfer dus 49. Om dat cijfer omhoog te krijgen moet je dus 50x een rit van minimaal 50 kilometer rijden.

De lol zit hem er natuurlijk in om te proberen een zo hoog mogelijk cijfer te krijgen, en om je daarbij te helpen zijn er talloze sites en rekenhulpjes ontwikkelt. De mooiste vind je op Veloviewer.com, maar ook via Swinny.net kun je simpel je Eddingtonnummer laten berekenen…mits je al je ritten op Strava bijhoudt. Hetzelfde geldt voor mcgalliard.org/eddington, waar je ook met Endomondo of RideWithGps statistieken kunt werken.

Het motiverende aan de uitkomsten is dat ze ook vaak laten zien hoeveel ritjes van X kilometer je nog moet maken om je cijfer op te krikken, zie het voorbeeld hieronder. Snel 1 ritje van 55 kilometer maken om weer een stapje te maken…..of 5 van 56 km natuurlijk.

Eddington2

Op ons forum zitten een paar echte kilometervreters, waarbij Ultra_Ivo de kroon spant met een ongelooflijk Eddington cijfer van 210! Dat betekent dus dat hij 210 x een rit gereden heeft van minimaal 210 kilometer lengte, wow! Dat brengt ons bij de vraag…wat is jouw Eddington cijfer?

 

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen