In het magazine Fiets behandelen we elke maand een aantal lezersvragen. Deze maand stond er een vraag in over sportdrankpoeder. Voedingsdeskundige Yneke Kootstra behandelde de volgende vraag: hoe komt het dat sportdrank van de Action zoveel goedkoper is dan bekende merken? Is deze minder goed? Of is zo’n bus voor een zondagochtendfietser ook prima?

Zelf aan de slag

Er zijn veel merken sportvoeding op de markt die zich onderscheiden door smaak, verpakking, prijs, marketing en mooie beloftes. Wat alle merken sportvoeding voor duursporters gemeen hebben, zijn de bestanddelen: snel opneembare koolhydraten en zout. Het recept op de verpakking is vrijwel altijd hetzelfde: los 60 gram poeder op in een liter water.

De koolhydraatsamenstelling kan daarbij verschillen. Zo hebben sommige merken tafelsuiker als snelle koolhydraat en andere een mengel van glucose, fructose en/of maltodextrine. Er zijn ook merken die met de kreet 2:1 op de verpakking, 90 gram koolhydraten per liter laten oplossen. Dan is het vaak een mengsel van maltodextrine en fructose in een verhouding van 2:1. De samenstelling met fructose zorgt dat je meer koolhydraten per uur kunt opnemen dan met de standaardoplossing van 60 gram per liter.

Een andere toevoeging is keukenzout of natrium: essentieel om zoutverlies tegen te gaan en de opneembaarheid van vocht te verbeteren. Alle andere bestanddelen dienen óf smaak óf het marketingverhaal en maken de dorstlesser niet beter. Kortom: je kunt ook zelf dorstlesser maken (zie onder). Check het etiket van de goedkope bus of bovenstaand verhaal opgaat. Het kan zomaar een prima product zijn, en niet alleen voor toerfietsers.

Voordelig dorstlesser duo: doe een mengsel van half appelsap, half water met een snufje zout in je bidon. Of koop online een grote pot maltodextrine (dextrinemaltose). Voor een prima dorstlesser los je 60 gram hiervan op in een liter water met 2 tot 3 gram keukenzout.

Meer lees je in Fiets 10!