27 september 2016 | Kim

Mountainbiken in Zuid Spanje: verrassend groen en uitdagend

Zuid Spanje is misschien niet het eerste gebied waar je aan denkt, als je op zoek bent naar een mountainbike reis. Toch vind je ook hier onverwacht mooie plekken, die uitermate geschikt zijn voor een avontuur op brede(re) banden. Zoals het Andalusische bergdorp Cómpeta en het daarachter gelegen natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. De volgende keer dat jij naar Spanje gaat neem je je racefiets én je mountainbike mee!

Competa, mountainbike paradijs in Spanje

CompetaWie wel eens in de omgeving van Málaga heeft gefietst, kent de lange kustwegen omgeven door rotsblokken en kleine strandjes. De warmte in dit gebied maakt echter ook dat de omgeving droog, bijna woestijnachtig aandoet. Maar als je iets verder kijkt… Op ongeveer 45 minuten vanaf het vliegveld van Malaga vind je Velez-Malaga. Hier vandaan loopt een weg omhoog de bergen in. Na 142 bochten verschijnt er tegen een schilderachtige achtergrond met bergen en een blauwe lucht een gigantisch wit dorp. Zo’n typisch Spaans dorp met smalle straatjes met gekleurde deuren, azuurblauwe tegeltjes … en een fantastisch mountainbike gebied net om de hoek!

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Vanuit Cómpeta is er nog niets dat je wijst op het verrassend groene gebied aan de andere kant van de berg. Het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama wordt door vele wandelaars bezocht, maar ook steeds meer mountainbikers ontdekken deze prachtige omgeving. Fiets vanuit Cómpeta naar Canillas de Albaida, vanwaar je helemaal om de berg heen kunt fietsen. Beginners fietsen rustig op en af over de goed begaanbare wegen met af en toe een steil klimmetje. Wie wat meer uitdaging wil kiest voor de smokkelroute, een smal pad bezaaid met rotsblokken door een uitgedroogde rivier. Of je slaat juist linksaf naar één van de hoogste toppen in dit natuurpark, de Tejeda op 2065 meter met spectaculair uitzicht over de Middellandse zee. Onderweg zie je dennenbomen met enorme dennenappels, vul je je bidons met het frisse water van een bergstroom en misschien zie je zelfs wel een paar berggeiten op de steile rotswanden.

Mountainbike vakantie

Andalusië Sportief

Pedala’s Kim verbleef de afgelopen maand in de accommodatie van de Nederlandse Albert in Cómpeta, Andalusië Sportief Wandel en Fietsvakanties. Een tijdje geleden kwam zij met hem in contact, omdat hij zijn bedrijf wil verkopen in verband met zijn leeftijd. (In oktober wordt hij 70 jaar). Kim en haar vriend hebben al een tijdje de wens om naar Spanje of Portugal te emigreren, en waren nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Helaas bleek de accommodatie in Cómpeta niet geschikt voor hun plannen. Mocht jij iemand kennen die op zoek is naar dé perfecte accommodatie voor het organiseren van sportieve wandel & mountainbike reizen, neem dan contact op met Albert Dickhooff van Andalusië Sportief.

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen