We zijn alweer halverwege de zomer. De benen hebben de eerste tests al doorstaan. Heb jij het in de afgelopen winter en het voorjaar voldoende getraind om nu te schitteren op de fiets? Of kun je het de komende winter toch beter iets anders aanpakken? En zo ja, hoe kun je dat dan het beste doen? Wij vroegen trainer & coach Sheila Gemin* om advies!

1. Variatie

Wat je ook doet om sneller te worden, onthoud één ding goed: hoe langer je op dezelfde manier blijft trainen, hoe minder effectief je training wordt. Variatie is het sleutelwoord! Door je lichaam steeds weer andere prikkels te geven, moet het steeds weer hard werken om zich aan te passen.

2. Intervaltraining

Één van de meest effectieve prikkels die je jouw lichaam kunt geven is interval training… mits je het juist doet! Wil je sterker worden op het vlakke of juist sneller klimmen? Elk doel heeft een andere specifieke trainingsmethode. Wil je het goed doen, laat dan een trainingsschema maken door een professional.

3. Duurtraining

Uren achter elkaar op een relatief tempo fietsen is niet bepaald het eerste waar je aan denkt als je sneller wil worden op de fiets. Van lange duurtrainingen wordt je dan ook niet direct sneller, maar je herstel vermogen neemt enorm toe. Hoe beter je herstelt hoe sneller je weer opnieuw kunt accelereren of de volgende beklimming op kan.

4. Gewicht

Ok, we weten het, dames. Dit is een gevoelig puntje. Maar we kunnen het helaas niet mooier maken. Hoe minder gewicht je mee hoeft te nemen hoe makkelijker het wordt om harder te rijden. Zeker als je bergop fietst.

5. Herstel

Last, but not least: uiteindelijk word je niet beter van de training maar van de rust na afloop van de training. Herstel is het absolute toverwoord. Elke trainingssoort heeft weer een andere hersteltijd en elk lichaam reageert ook weer anders. Schakel bij twijfel een professional in. Het zou natuurlijk zond zijn als je na al je inspanningen erachter komt dat je overtraind bent geraakt.

Sheila is als trainer & coach verbonden aan The Cycling Academy. Van november tot april geeft ze indoor duurtraining op diverse locaties in Nederland. Daarnaast begeleidt ze samen met haar collega’s het hele jaar door wielrenners bij het behalen van hun sportieve doelen.