28 mei 2016 | Michael Kerkhof

Vincenzo Nibali wint de 99ste Giro d’Italia

Vincenzo Nibali heeft officieus de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan sloeg in de voorlaatste etappe zijn slag en reed Esteban Chaves uit de leiderstrui. Als hij de parade-etappe van zondag tot een goed einde brengt, is hij de winnaar van de 99ste Giro. Steven Kruijswijk verdedigde met alles wat hij in zich had zijn podiumplek, maar raakte die kwijt aan Alejandro Valverde.

De voorlaatste etappe ging over maar liefst drie cols van eerste categorie: achtereenvolgend de Col de Vars, Col de la Bonette en Colle della Lombardia. De finish was na 134 kilometer gelegen op een klim van derde categorie in Sant’anna di Vinadio. Al vroeg in de wedstrijd vormde er zich een kopgroep. Daarbij onder andere Mikel Nieve, die goede zaken deed in het bergklassement en als eerste bovenkwam op de Col de la Bonette. In de afdaling werd hij weer bijgehaald door de achtervolgers, maar zijn plan was geslaagd: hij is de winnaar van het bergklassement.

Op de Colle della Lombardia, de bijna twintig kilometer lange klim, gingen Darwin Atapuma, Joe Dombrowski en Giovanni Visconti al vroeg op avontuur. Zij lieten de rest van de medevluchters achter en hadden met nog 25 kilometer te gaan een voorsprong van bijna tien minuten op het peloton. In dat peloton leek Steven Kruijswijk ogenschijnlijk weinig last te hebben van zijn verwondingen en reed hij met de topfavorieten mee naar boven.

Halverwege de klim, met nog 19 kilometer te rijden, wisten Tanel Kangert en Rein Taaramae de aansluiting te maken met de drie leiders. In het peloton schudde Jakob Fuglsang flink aan de boom en bleef er van het ‘peloton’ nog maar acht man over. Na Fuglsang nam Michele Scarponi het stokje over, terwijl Kangert zich terug liet zakken en wachtte op zijn kopman Nibali.

Met nog vijftien kilometer te gaan demarreerde Nibali. Hij kreeg Chaves en Valverde met zich mee, maar na een tweede versnelling moest Chaves passen. Ondertussen kon Nibali rekenen op de steun van Kangert en Chaves op de steun van landgenoot Rigoberto Uran. Echter liep het verschil tussen de twee flink op en moest Chaves net voor de top van de Colle della Lombardia Valverde en Uran laten gaan.

Ondertussen verzekerde Taaramae zich van de etappewinst. Hij was op de voorlaatste klim weggereden van zijn medevluchters en won uiteindelijk voor Atapuma en Dombrowski. Een mooie opsteker voor zijn ploeg Katusha, want vrijdag zag men daar nog Ilnur Zakarin hard ten val komen en opgeven.

Nibali nam in de afdaling richting de korte slotklim alle risico’s. Hij bouwde zijn voorsprong op Chaves uit tot iets meer dan een minuut en kwam ook in de slotklim niet meer in gevaar. Uiteindelijk wint hij de Giro met bijna een minuut voorsprong op Chaves. Valverde deed in de voorlaatste etappe goede zaken en nam de derde plaats over van Kruijswijk, die ondanks al zijn verwondingen (zie hieronder een foto van zijn rug) toch knap als vierde eindigt.

Kruijswijk1 Kruijswijk2 Kruijswijkrug

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen