23 mei 2016 | Edwin Haan

Gaat Kruijswijk de Giro winnen?

Wat hebben we genoten van de geweldige prestaties van Steven Kruijswijk in de Giro afgelopen weekend. Op zaterdag zette hij, samen met Chaves, de andere favorieten op achterstand in de loodzware Koninginnenrit. Op zondag voltooide hij zijn kunststukje door op imposante wijze de tijdrit bijna te winnen, waarbij hij de andere favorieten weer declasseerde. Inmiddels staat hij riant aan de leiding met een voorsprong van 2:12 op Chaves, 2:51 op Nibali en 3:29 op Valverde. Hoe buitenaards waren de prestaties van Steven eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden, hebben we de resultaten van de klimtijdrit van zondag met onze calculator doorgerekend.

Het parcours en de omstandigheden
We hebben de gegevens van de klimtijdrit van Castelrotto naar Alpe di Siusi gehaald van de website van de giro http://www.giroditalia.it/eng/. De start lag op 1060 meter en de finish op 1844 meter, zodat de renners 784 hoogtemeters moesten overbruggen. De weersomstandigheden waren goed. Op basis van de beschikbare informatie hebben we de volgende gegevens ingevoerd in de calculator van www.hetgeheimvanwielrennen.nl.

gvw-kruijswijk2

De gegevens van de renners en de berekeningen

Net als vorige week hebben we de gegevens van de gewichten van de renners van de database http://www.cyclingpowerlab.com/CyclingAerodynamics.aspx gebruikt. Omdat het dit keer om een klimtijdrit ging, hebben we de cdA-waarde van alle renners op 0.30 m2 gesteld. De onderstaande tabel geeft de resultaten van de verrassende winnaar Foliforov en de favorieten. Op basis van het gewicht en de gerealiseerde tijd hebben we het vermogen berekend, alsmede het Anaerobe Drempel Vermogen (het specifieke vermogen in Watt/kg, dat een renner 1 uur kan volhouden).

gvw-kruijswijk1

De grafieken van de snelheid, het vermogen en de ADV

Net als vorige week, hebben we de resultaten weergegeven in 3 grafieken, namelijk van de snelheid, het vermogen en de ADV. Je ziet ook hier weer duidelijk dat de zwaardere renners (met name Amador, maar ook Kruijswijk is iets zwaarder dan zijn concurrenten) relatief veel meer vermogen moeten trappen. Omgekeerd hoeft de vlieggewicht Chaves een stuk minder vermogen te trappen. Zoals we in Het Geheim van Wielrennen hebben uitgelegd, is de ADV eigenlijk de beste maat om het prestatievermogen in de bergen te vergelijken. In dit opzicht hebben Foliforev en Chaves de beste prestatie geleverd met een ADV van 6,15 Watt/kg. Kruijswijk en Valverde zaten daar dicht achter met een ADV van 6,05 Watt/kg. Nibali en Amador waren veel slechter met een ADV van 5,55 en 5,42 Watt/kg.

gvw-kruijswijk5

gvw-kruijswijk4

gvw-kruijswijk3

Hoe moeten we de prestatie van Steven Kruijswijk duiden?

Zoals we in het Geheim van Hardlopen hebben uitgelegd, ligt de grens van het menselijk prestatievermogen bij een ADV van 6,4 Watt/kg. Deze waarde komt overeen met de wereldrecords in diverse sporten. De prestaties van Foliforov, Chaves, Kruijswijk en Valverde in de klimtijdrit lagen rond de 6,1 Watt/kg, hetgeen heel goed is (zeker na de inspanningen van 2 weken Giro), maar zeker niet buitenaards. We concluderen dus dat Steven op een heel goed niveau rijdt en dat de concurrenten, met name Nibali en Valverde, bij diverse gelegenheden minder gepresteerd hebben.

Wat betekent dit voor zijn kansen op de eindoverwinning?

Op basis van onze berekeningen lijkt Chaves nu de meest serieuze concurrent bij de zware bergetappes die nog gaan komen. Ook moet Steven natuurlijk oppassen voor het ploegenspel van Nibali en Valverde, die het zeker nog niet zullen opgeven. Maar als Steven op dit niveau blijft rijden, zien we het nog niet gebeuren dat hij de roze trui voor Turijn kwijtraakt!

Je kunt het effect van alle aspecten op je eigen prestaties berekenen met onze calculators op www.hetgeheimvanwielrennen.nl. Daar kun je ook ons boek bestellen. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen