26 april 2016 | Michael Kerkhof

Van den Driessche voor zes jaar geschorst

Femke Van den Driessche is voor zes jaar geschorst wegens het gebruik van mechanische doping, zo heeft de UCI dinsdag bekend gemaakt. Naast een zesjarige schorsing moet de Belgische veldrijdster ook haar Europese titel U23 en Belgische titel U23 inleveren.

Mechanische doping

Bij het WK veldrijden onder 23 jaar werd er in één van de crossfietsen een motortje gedetecteerd. De motor was samen met een batterij verborgen in de zitbuis. Het werd bestuurd door een Bluetooth-schakelaar dat onder het stuurlint was geïnstalleerd. Aanvankelijk zei Van den Driessche dat de fiets niet van haar was, maar van een vriend die zijn fiets in de zone had gezet. Vorige maand gaf Van den Driessche echter aan dat ze niet op de uitspraak van de UCI zou wachten en stopt met wielrennen.

Van den Driessche raakt naast haar titels ook haar prijzengeld (vanaf 11 oktober 2015) kwijt en moet voor al de proceskosten opdraaien en bijna €18.000 boete betalen. De schorsing loopt tot en met 10 oktober 2021, want hij is met terugwerkende kracht ingegaan op 11 oktober 2015. Opvallend, want de mechanische doping kwam op 30 januari 2016 aan het licht. Hierdoor raakt ze ook haar Europese en Belgische titels kwijt.

UCI-voorzitter Brian Cookson is blij dat de controles op motortjes hun vruchten afwerpen. “We hebben flink geïnvesteerd in het verbeteren van de scantechnologieën. Deze zaak is een grote overwinning voor de UCI, alle wielerfans, ploegen en renners die staan voor een eerlijke sport.”

Hoe werkt mechanische doping? Bekijk het hier.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen