Over EPO in de wielersport zijn boekenkasten vol geschreven. Het opvallende is echter dat er nooit specifiek onderzoek is gedaan naar de effecten van de doping op prestaties in het wielrennen. Daar ligt volgens het Centre for Human Drug Reserach (CHDR) in Leiden een uitdaging. De onderzoeksinstelling wil met behulp van proefpersonen kijken of EPO wel zo’n wondermiddel is.

Het CHDR houdt zich bezig met medicijnonderzoek, maar heeft al vaker het gebruik van middelen buiten de medische wereld onder de loep genomen. Zo deed het ook al eens onderzoek naar de effecten van XTC. CEO van het CHDR, dr. Adam Cohen, ziet het als een manier om als wetenschappelijke instelling een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk debat. Dat geldt ook voor het huidige onderzoek naar EPO.

In de media hebben de onderzoekers de afgelopen jaren veel beweringen over de dopingvorm voorbij zien komen die ze vreemd voorkomen. Het effect zou in hun ogen wel eens een stuk minder kunnen zijn, maar er zijn geen bewijzen voor het tegendeel omdat er nooit in een gecontroleerde omgeving getest is of het wel werkt.

Daar wil het CHDR verandering in brengen. De onderzoekers willen met een groep van 48 wielrenners de effecten van EPO bekijken. De helft van de groep zal EPO toegediend krijgen, de andere helft een placebo. Beide groepen zullen een vergelijkbaar trainingsregime onderaan en meermaals worden getest. Na drie maanden zullen de renners gezamenlijk in een wedstrijdsetting op de flanken van de Mont Ventoux het tegen elkaar opnemen.

Voor de studie naar het effect van EPO is het onderzoeksbureau daarom op zoek naar proefpersonen. Van belang is daarbij dat de renners in kwestie goed getraind zijn. Het liefst zouden de onderzoekers zelfs werken met renners van professioneel niveau omdat daar EPO als doping voorkomt en het dus interessant is om te bekijken of er juist op dat niveau significante voordelen zijn.

Profs en ook andere licentiehouders kunnen echter niet meewerken omdat zij gebonden zijn aan anti-dopingreglementen. Daarom is het CHDR op zoek naar goed getrainde toerrijders, die hun wedstrijdlicentie niet in gevaar brengen door deelname aan het onderzoek. Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan het onderzoek? Je kan je aanmelden via proefpersoon.nl.

Het onderzoek loopt in de periode maart tot en met juni. Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek, een medische keuring en een training. Vijftien keer worden de deelnemers geacht mee te doen aan tests van circa drie uur aan het CHDR in Leiden.