18 februari 2016 | Erik van Lakerveld

Over de top: 39’er MTB

Wie 29 inch al flinke wielen vindt voor een MTB zal zijn ogen helemaal uitkijken bij het nieuwste geesteskind van ontwerper Patrick Ng. De man uit Singapore tart vaker de wetten van de fietsindustrie en heeft nu wel een heel revolutionair ontwerp gepubliceerd: een 39’er.

Om ondanks de enorme wielen toch een normale houding te kunnen bieden aan de fietser heeft Ng een bijzondere constructie voor het stuur bedacht. In plaats van directe montage van het stuur op de voorvork is er in zijn ontwerp sprake van overbrenging via een ketting en een tandwiel op het stuurpen en op de voorvorkbuis.

Met deze overbrenging is het mogelijk om de stuureigenschappen te beïnvloeden. Grotere of kleinere tandwielen zullen zorgen voor een sneller, dan wel tragere stuureigenschappen.

De verhoudingen voor de berijder van deze fiets zijn in grote lijnen vergelijkbaar met een 29’er, meldt bikeradar.com, al is het natuurlijk wel zo dat de wielbasis een stuk langer is, evenals de achter- en voorvork. De fiets zal daardoor compleet andere rij-eigenschappen hebben dan een normale mountainbike.

Hoe het precies zal aanvoelen is de vraag, want vooralsnog is de fiets niet meer dan een fantasie van Ng, die wel vaker onder de noemer ‘Ridiculous Bikes’ bijzondere ontwerpen presenteert. Het ligt niet voor de hand dat Ng’s fiets daadwerkelijk in productie wordt genomen, maar het is wel een bijzondere gedachte.

 

 

Geef een reactie

Inloggen