13 februari 2016 | Erik van Lakerveld

Stack en reach, wat is dat precies?

Online een fiets bestellen is niet altijd even eenvoudig. Je kan het frame waar je je oog op hebt laten vallen niet even proberen zoals je bij een winkel wel kan doen. Gelukkig kan je online wel de geometrie van een frame bekijken, maar wat lees je op die plaatjes nu eigenlijk? Het belangrijkst zijn de ‘stack’ en ‘reach’, maar wat betekent het en hoe kan je ermee spelen?De stack is de verticale afstand tussen het bracket en de bovenkant van de balhoofdbuis. De kleinste frames hebben een stack van ongeveer 500 millimeter, de grootste zo’n 660 millimeter. Bij het kiezen van de juiste framemaat is vooral die afstand belangrijk. De stack bepaakt of je stuur hoog of laag genoeg kan worden afgesteld ten opzichte van je zadel.

Ook de reach is van belang, de horizontale afstand tussen bracket en bovenkant balhoofdbuis wordt de ‘reach van het frame’ genoemd. De kleinste frames hebben een reach van ongeveer 360 millimeter, de grootste van zo’n 410 millimeter.

De stack en reach vormen de basis van je houding op je fiets, maar je kan zelf met vulringen, stuurpen en zadelpen de boel precies op jouw lichaam afstellen. Hoe doe je dat?

Stack

Vulringen: Het minimum vereiste qua vulringen is ongeveer 5 millimeter. Het maximum wordt in theorie bepaald door de lengte van de vork, maar in de praktijk is het onverstandig om meer dan 50 millimeter aan vulringen te monteren.

Stuurpen: Stuurpennen zijn verkrijgbaar in verschillende hoeken, van 0 tot ongeveer 25 graden. Het verschil tussen een stuurpen van 100 millimeter in 0 en 25 graden bedraagt maar liefst 42 millimeter, een stuurpen van 100 millimeter en 6 graden omdraaien maakt 21 millimeter verschil op de hoogte.

Stuur: De meeste racesturen zijn recht, maar bij de MTB is de hoogte van het stuur te beïnvloeden door een riser bar of juist een flat bar te monteren.

Reach

Stuur: Bij de mountainbike speelt de buiging van het stuur een rol: hoe groter de buiging, hoe dichterbij de handvatten komen. Bij een race- stuur gaat het om hoever de bocht naar voren komt: dit wordt de ‘reach van het stuur’ genoemd. Tussen twee sturen kan het verschil oplopen tot zo’n 20 millimeter.

Shifters: Sommige modellen shifters zijn langer dan andere. Dit kan zo’n 10 millimeter schelen.

Stuurpen: De kortste stuurpennen zijn ca. 50 millimeter, de langste 140 millimeter.

Wil je meer weten over stack en reach en maatvoering van frames? In de nieuwste editie gaan we hier dieper op in. Je kan Fiets 2 nu kopen in de winkel of online via tijdschriftnu.nl.

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen