5 januari 2016 | Yvanka

Kan chocolade je sneller laten fietsen?

Hoera! Een nieuwe studie suggereert dat het eten van een kleine hoeveelheid donkere chocolade je snelheid op de fiets zou kunnen stimuleren. Het begin van het beste jaar ooit.

Januari betekent niet alleen een winstdaling voor veel supermarkten, maar ook veel lichamen moeten het met wat minder doen. Gelukkig zijn die wetenschappers altijd op het juiste moment met hun conclusies. Kom maar door met die chocola.

In een experiment, waar wij overigens niet voor uitgenodigd waren(?), werd fietsers 40 gram chocolade gegeven. Elke dag gedurende twee weken. Sommige van de enthousiaste (hoe kan het ook anders) vrijwilligers kregen donkere chocolade, anderen kregen de witte. Ze bevatten hetzelfde aantal calorieën.

Dat was het leuke gedeelte.

Vervolgens kwam het harde werk.

Ze moesten een hellingtest doen – trappen met toenemende intensiteit, totdat ze uitgeput raakten. Na een rust moesten ze 20 minuten fietsen op 80% gevolgd door een tijdrit van twee minuten.

Goddank waren hun inspanningen de moeite waard – althans, dat was het geval voor de vrijwilligers die donkere chocola hadden gegeten. De resultaten, vooral die van de tijdrit, waren aanzienlijk hoger. Vergeleken met de witte chocolade-eters kwamen ze op de hellingtest 13% verder. Hoe dat voor het experiment was? De donkere chocolade-eters kwamen 17% verder dan gewoonlijk.

Wat doet het bij de donkere chocolade dan zo goed? De wetenschappers toonden aan dat er een ingrediënt in zit die vergelijkbaar is met het populaire, maar minder smakelijke bietensap.

Oh ja, voordat je zelf begint met dit experiment: niet alle donkere chocolade hebben hetzelfde effect. Dat komt door de ingrediënten. De wetenschappers gebruikten Dove. Wellicht een tip. En heel lekker.

Het onderzoek, uitgevoerd door Rishikesh Kankesh Patel, James Brouner en Owen Spendiff, is gepubliceerd in het tijdschrift van de International Society of Sports Nutrition, volume 12, 2015.

 

Gerelateerd

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

Geef een reactie

Inloggen