21 december 2015 | Edwin Haan

Hoe lekker is wielrennen?

Het_Geheim_van_WielrennenHet geheim van wielrennen

Al enkele weken verwennen de heren achter het boek ‘Het geheim van wielrennen’ ons op demaandag met informatieve artikelen over onderwerpen die met onze favoriete sport te maken hebben. Als je het hele boek wilt lezen, een aanrader, is deze te bestellen via de website www.hetgeheimvanwielrennen.nl

Het artikel voor deze week gaat over de effecten van fietsen op je fysieke en mentale gesteldheid.

Hoe lekker is wielrennen

Wat zijn we toch gelukkig dat we behoren tot het legioen van wielrenners, genietend van een rondje door het bos, de heuvels, de heide, de duinen of het stedelijke gebied. We snuiven de buitenlucht op en bewonderen een ree bij zonsopgang. Zorgen verdwijnen en we voelen ons vrij, gezond en gelukkig. En dan die douche na afloop, heerlijk …..!

Levenslang fietsen

De auteurs van Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen zijn al levenslang hardlopers én wielrenners en hartstochtelijke liefhebbers van deze sporten. Door het sporten leven we gezond, stellen we onszelf doelen en proberen we steeds beter te worden, brengen we structuur in ons leven, leren we onszelf qua mogelijkheden kennen en waarderen, en krijgen we lichamelijk en geestelijk energie. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat het simpelweg heerlijk is om alleen of met een groepje vrienden te genieten van de mooie buitenwereld en van onze fitheid!

Verslaafd aan sporten

Hardlopers en wielrenners zijn in positieve zin verslaafd aan hun hobby: ze vinden het heerlijk en genieten van het leven en het buiten lopen, bij voorkeur in de vrije natuur. Zo zwerven Hans en Ron al meer dan 30 jaar vrijwel dagelijks door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug, vanuit onze woonplaats Leusden via landgoed den Treek-Henschoten naar de mooiste plekjes op de Leusderheide, de Piramide van Austerlitz, de bossen van Zeist, Doorn en Maarn of het Leersumse Veld. Onderweg speuren we naar reeën, eekhoorntjes, spechten en roofvogels, genieten we van het landschap en praten we over het werk en het leven. Na zo’n training zijn we moe, maar voldaan en vol ideeën en energie! Guido fietst nooit de kortste weg van zijn huis in Leusden naar zijn werk in Amersfoort. Minimaal wordt een ommetje door de Gelderse Vallei gereden, 40 km is dan toch wel heel gewoon. Na een werkdag is het prettig om tijdens de fietstocht naar huis de dag te evalueren en de beste ideeën komen altijd op de fiets naar boven.

De oermens en de oude Romeinen

mens_sana_720x600Dit zijn de momenten waarop je het leven zeer intensief beleeft en sterke gevoelens van vrijheid en kracht beleeft. Ongetwijfeld zal dit gerelateerd zijn aan onbewuste erfenissen van het leven van de oermens, die zwervend door het landschap zijn prooien volgde. De positieve effecten van duursporten op onze geestelijke gesteldheid zijn zeer breed en divers en kunnen kort samengevat worden met het oude Romeinse adagium mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam. In de onderstaande box worden een groot aantal van deze positieve aspecten/ervaringen samengevat.

Voor iemand die niet fietst, zijn deze voordelen aanvankelijk nauwelijks te geloven. Maar vrijwel iedereen die begint met wielrennen zal deze bijzondere metamorfose ervaren en ook een fietsambassadeur worden. Je gaat naar buiten, stelt je bloot aan de elementen en ervaart het plezier van sporten in de vrije natuur. Je lichaam wordt je vriend en je komt steeds beter in je vel te zitten.

Runner’s of biker’s high

Tijdens de wielrentraining komen de natuurlijke hormonen endorfine en serotonine vrij, waardoor je in meer of mindere mate euforische geluksgevoelens kunt ervaren (niet iedereen in dezelfde mate overigens….). Dit wordt ook wel runner’s high of biker’s high genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat het endorfine-niveau significant hoger is na trainen. Onze verre voorouders hebben dit nodig gehad om te kunnen overleven. Wij kunnen het gebruiken door ons er op een natuurlijke wijze prettig bij te voelen. Het kan zelfs een gezonde vorm van verslaving worden, die wel blijkt uit de veel gehoorde uitdrukking een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd.

Alleen of met elkaar?

bergen trainingWielrennen kun je uitstekend op een geschikt tijdstip in je eentje doen, ontspannen of mediterend. Muziek in je oren vinden wij een slecht idee. In het verkeer heb je ogen én oren nodig om ongelukken te voorkomen. Wielrennen met elkaar is ook heel gezellig. Velen worden lid van een wielervereniging en gaan samen naar toertochten of wedstrijden, onderweg elkaar sterke verhalen vertellend en achteraf samen de persoonlijke successen vierend. Naarmate je de eerste vorderingen hebt gemaakt, zal je gevoel van eigenwaarde groeien.

Ongelooflijke voordelen

Onder wielrenners gaat ook de mare rond dat echtscheidingen niet voorkomen onder wielrenners: het is niet wetenschappelijk bewezen, maar in onze vriendenkring klopt het….

Wielrennen is tenslotte een zeer probaat middel tegen ouderdomsverschijnselen en leidt gegarandeerd tot een hoge kwaliteit van leven, ook op hogere leeftijd. De positieve effecten van wielrennen op de geest hebben er ook toe geleid dat op veel plaatsen fietsen onderdeel is geworden van de therapie voor patiënten met stress of geestelijke stoornissen.

Je kunt de invloed van alle factoren op je eigen prestaties berekenen met onze calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl. Daar kun je ook ons boek bestellen.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen