7 december 2015 | Edwin Haan

Vergelijk je prestaties met anderen

De prestatie-index
Stel dat je, net als snelle Eddy, de Alpe d’Huez kunt oprijden in 55,7 minuten: hoe goed of hoe slecht is dat eigenlijk? Hoe kun je je prestatie vergelijken met anderen en in een index uitdrukken?

Bereken je ADV uit je fietsprestatie
Je moet dan natuurlijk corrigeren voor allerlei zaken, zoals de weersomstandigheden (temperatuur, wind, luchtdruk, regen), de afstand, de fiets en het parcours. Met de calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl kun je dit doen en kun je met de gegevens van een willekeurige fietsprestatie je ADV (Anaerobe Drempel Vermogen) uitrekenen. Die ADV is de juiste maat voor een vergelijking met anderen, omdat hij gecorrigeerd is voor de omstandigheden. Hij geeft aan wat je werkelijke prestatie geweest is.

Zo heeft snelle Eddy een ADV van 4 Watt/kg. We zouden dus zijn ADV bijvoorbeeld kunnen vergelijken met de maximale waarde van 6,4 Watt/kg en dan zou je zeggen dat Eddy een prestatie geleverd heeft van 4/6,4 = 62,5%. Wat zegt dit percentage nu?

Indeling van niveau in groepen op basis van ADV
In een eerder hoofdstukje hebben we laten zien dat het goed is om de volgende indeling aan te houden.

ADV grens vermogen mannen
Deze indeling sluit aan bij de indeling die in diverse sporten, waaronder atletiek wordt gebruikt. De ADV van onze snelle Eddy ligt dus met 4,0 Watt/kg nog wat onder regionaal niveau.
Correctie voor de leeftijd
Maar dat is geen eerlijke vergelijking, want Eddy is al 40 jaar. Omgekeerd kun je stellen dat als iemand van 80 dezelfde ADV zou halen als Eddy, dat de prestatie van die 80-jarige veel beter is. Je moet daarom ook corrigeren voor de leeftijd met de formules die we in het vorige hoofdstuk hebben afgeleid. We hebben daarvoor bijgaande tabel en grafiek afgeleid voor de indeling in de prestatie-index op verschillende leeftijden. De eerste kolom geeft de maximale (100%) waarde aan voor de betreffende leeftijdscategorie, dus de ADV op het niveau van de wereldtop. De ander kolommen zijn voor de categorieën internationaal niveau, nationaal niveau, regionaal niveau, liefhebbers en redelijk niveau.

Snelle Eddy heeft dus met zijn ADV van 4 Watt/kg op 40-jarige leeftijd een prestatie-index van 4/6,03 = 66%, dat wil zeggen dat hij in de categorie van de liefhebbers goed kan meedoen.

Met onze calculatoren kun je dus zelf je eigen prestatie-index uitrekenen en jezelf vergelijken met je vrienden of zelfs de toppers.
Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je fietst, dus ook met een lagere prestatie-index werk je aan je gezondheid en beleef je plezier aan het sportief buiten zijn!

ADV prestatieindex

Je kunt je eigen prestatie-index berekenen met onze calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl. Daar kun je ook ons boek bestellen.
Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen