3FStech hoopt met een noviteit een plekje in de mtb-wereld te veroveren. Het Spaanse bedrijf brengt een stuurpen op de markt die al fietsend in een andere positie kan worden gezet.

De stuurpen bestaat uit een vaste pen die met een vrij sterke hoek afloopt vanaf het balhoofd. Een verstelbaar deel kan naar voren/beneden worden gedaan via een kabel, die met een klein hendeltje op het stuur wordt bediend.

Zo kunnen rijders tijdens mountainbikeritten hun positie aanpassen, van een sportieve diepe zit tot een meer ontspannen hoge en kortere zit. De producent is nog op zoek naar investeerders en heeft het project op kickstarter.com gezet.

Het idee is om de pen beschikbaar te maken in drie maten: 55, 95 en 120 millimeter. Op Bikeradar worden een aantal potentiƫle nadelen van de stuurpen opgedist. Zo zou het verstelbare deel wanneer het op de kortste stand wordt gezet de balhoofdbuis van de fiets kunnen beschadigen.

Daarnaast wordt aangestipt dat in het ontwerp van de meeste mountainbikes al heel secuur naar de stuurpen is gekeken en een volwaardig onderdeel is in de geometrie van de complete fiets. Een verstelbare pen zou een goed doordachtĀ ontwerp kunnen doorkruisen.

Hoe dan ook, het is een interessant idee. Hieronder krijg je een idee van de techniek en de toepassingen van de stuurpen.

[vimeo 137009963 w=500 h=281]