5 september 2015 | Erik van Lakerveld

Sneller met een spatbord

Spatborden zijn iets voor de winter als de weg nat ligt. In de zomer rijden er maar weinig mee rond, maar misschien gaat dat nu veranderen. Met de Birzman AeroGuard komt er namelijk een heel bijzonder spatbord op de markt: eentje die je fiets sneller maakt.

Een normaal spatbord, bedoeld om de berijder van de fiets droog te houden, zijn een aerodynamische ramp. De uiteinden van de borden functioneren als een soort parachute: ze houden je tegen.

De Taiwanese fabrikant Birzman heeft nu een spatbord ontworpen dat het tegendeel doet. Het beschermt je niet alleen tegen opspattend water, maar geeft je racefiets ook een lagere luchtweerstand.

Uit tests in de windtunnel blijkt de AeroGuard de aerodynamica van een fiets significant te verbeteren, meer nog dan een wiel met hoge velg. Birzman claimt zelfs dat het spatbord twee tot drie keer meer aerodynamisch voordeel oplevert dan een hoog voorwiel. Met name in realistische omstandigheden met bijvoorbeeld zijwind presteert het spatbord goed in tests.

Vooralsnog gaat het alleen om een voorspatbord, waar in aerodynamisch opzicht de meeste winst te behalen is, maar de fabrikant sluit niet uit dat er ook nog een achterspatbord zal worden ontwikkeld.

Schermafbeelding 2015-09-04 om 17.07.18De spatborden zijn, evenals andere spatborden, niet toegestaan in officiële wedstrijden. Wel heeft Birzman geprobeerd om in het ontwerp met een aantal regels van de UCI rekening te houden. Zo is er relatief veel ruimte tussen het spatbord en de band, een eis die ook bij normale raceframes gesteld wordt.

Het spatbord weegt 200 gram en past het beste bij een 25-millimeterband op een standaard wiel. Het is nog niet duidelijk wanneer de AeroGuard op de markt komt en voor welke prijs, maar Birzman is ervan overtuigd dat het de vraagprijs waard zal zijn. “Waarom zou je duizend dollar spenderen aan hoge velgen wanneer de AeroGuard sneller is?”, vraagt de fabrikant in een persbericht.

 

Geef een reactie

Inloggen