29 juni 2015 | Edwin Haan

De invloed van je leeftijd

Helaas ontkomt niemand eraan dat de prestaties afnemen naarmate we ouder worden. Voor wielrenners geldt dat de meesten op een leeftijd van 25 tot 35 jaar hun topjaren beleven. Boven de 35 jaar nemen de prestaties in het algemeen langzaam en gelijkmatig af.

De statistieken van Elmer Sterken

Professor Elmer Sterken is de rector magnificus van de Rijks Universiteit Groningen. Zijn expertise ligt op het gebied van de monetaire economie. Hij is ook een fervent sporter én deskundig op het gebied van sportstatistiek. In 2003 publiceerde hij een artikel waarin hij een gedetailleerde analyse presenteerde van de leeftijdscorrectiefactoren bij hardlopen. De figuur geeft zijn leeftijdscorrectiefactoren voor mannen van 5 tot en met 95 jaar.Wat betekent dit nu voor de prestaties van de gemiddelde wielrenner en voor snelle Eddy?

Wij denken dat de invloed van de leeftijd bij wielrennen hetzelfde is als bij hardlopen. We hebben daarom de tabellen uit het artikel van Sterken opgedeeld in 4 segmenten en de bijbehorende vergelijkingen bepaald. Deze vergelijkingen vormen de basis voor de leeftijdscorrectie in onze calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl, waarmee je dus zelf je prestatie kunt corrigeren voor je leeftijd. Interessante algemene conclusies zijn:

  1. De topprestaties worden geleverd op een leeftijd rond de 30 jaar.
  2. De prestaties nemen geleidelijk af boven de 30 jaar (met circa 0,8% per jaar).
  3. Op een leeftijd van 45 jaar is de correctiefactor 0,90.
  4. Op een leeftijd van 60 jaar is de correctiefactor 0,80.
  5. Boven de 75 jaar nemen de prestaties steeds sneller af.

Het is dus zonneklaar dat het leeftijdseffect zeer groot en onomkeerbaar is. Dat is ook de reden voor de indeling in 5-jaarklassen (35-39, 40-44, 45-49 jaar enz.) Ook met deze indeling heeft de jongere master in zijn klasse nog een significant voordeel ten opzichte van de oudere, namelijk maximaal (1,008)5 = 1,04. Dit komt neer op een voordeel van liefst 4%!

De berekende resultaten gelden natuurlijk niet voor iedereen. Het verval van 0,8% per jaar is een gemiddelde voor masters die ook op hogere leeftijd serieus blijven trainen en in competitie blijven. Minder serieuze sporters moeten rekening houden met een verval van 1% per jaar. Er lopen echter ook bijzondere talenten rond, die de jaren trotseren en die erin slagen het verval te beperken tot 0,6% per jaar of nog minder.

Wat is de invloed van de leeftijd op het vlakke?

We hebben met ons programma weer berekend wat de snelheid van Eddy wordt en hoe lang hij over de vlakke tijdrit van 40 km gaat doen. In een eerder hoofdstukje hadden we al berekend dat Eddy een snelheid van 40,41 km/h kan volhouden en dus 59,4 minuten doet over de tijdrit. Nu is onze Eddy 40 jaar oud en in de onderstaande figuur en tabel kun je zien dat zijn tijd gelijkwaardig is aan een tijd van 58,2 minuten voor iemand die 30 jaar oud is. In de toekomst moet Eddy net als wij ermee rekenen dat zijn snelheid minder zal worden, zodat zijn tijd gaat toenemen tot 62,7 minuten als hij 60 jaar oud is. Op deze wijze kunnen we dus prestaties van verschillende leeftijden met elkaar vergelijken! Je kunt dit voor je eigen prestatie ook doen met de calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl.

invloed op het vlakke

 

Wat is de invloed van de leeftijd op de Alpe d’Huez?

We hebben natuurlijk ook weer de prestaties op de Alpe d’Huez berekend, zie de figuur en tabel. De klimtijd van Eddy op 40-jarige leeftijd (55,7 minuten) is equivalent met een klimtijd van 52,9 minuten op 30-jarige leeftijd en een klimtijd van 81,5 minuten van een krasse knar van 80 jaar ….

invloed leeftijd op alpe dhuez

Je kunt de invloed van alle factoren op je eigen prestaties berekenen met onze calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl. Daar kun je ook ons boek bestellen.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen