16 april 2015 | Menno Grootjans

SRAM 1X

Voor modeljaar 2016 brengt SRAM twee 1X onderdelengroepen: Force 1 en Rival 1. Beide onderdelengroepen bestaan uit een crankstel met slechts één blad – van 38 tot 54 bij Force en van 38 tot 50 bij Rival-, Double Tap shifters, achterderailleur, cassette ( van 11-36 tot 10-42 ) en ketting. Op zijn Amerikaans uit te spreken als ‘one by’.  De 1X is gebaseerd op de succesvolle CX1 cyclocross groep en X01 mountainbike onderdelen. SRAM heeft binnen de groepen uitvoeringen met Hydro R schijfremmen en standaard velgremmen.  Voor het gebruik van een 10 kransje heeft SRAM een speciale body ontwikkeld. Die is op dit moment alleen nog verkrijgbaar bij de Zipp 30 Course wielset, maar waarschijnlijk zullen ook andere fabrikanten de body binnenkort beschikbaar hebben. Voor wat voor soort fietsen heeft SRAM deze groep nu bedoeld? Voor fietsen die passen onder het kopje Adventure, Gravel, Cycle Cross, Urban, Aero en ook Criterium. De grootste markt zal waarschijnlijk binnen de VS en de UK zijn: daar waar ruimte lijkt te zijn voor ‘gravel grinders’, ‘lunchbreak ride racers’ en ‘urban dropbar’ fietsen. In de FIETS van mei meer nieuws en een eerste test.

www.sram.com

 

 

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen