Voor Fiets nummer 12 testten we een hele range winterbroeken en jacks. Het aanbod is enorm, helaas kregen we niet alle geteste kleding in het artikel. We willen je onze bevindingen van de B`TWIN-combinatie echter niet onthouden. Wil je de complete test lezen, Fiets december is online te bestellen (geen verzendkosten).

Decathlon heeft onder het eigenmerk B`TWIN naast een reeks fietsen ook een groot assortiment fietskleding. Het Franse sportketenmerk timmert in Nederland  trouwens aan de weg aan het met nieuwe vestigingen in Leeuwaarden en Apeldoorn. Wij testten het 500 XC Oranje fietsjack en lange broek. De items zijn nu in de aanbieding: voor 89,90 euro heb je ze samen.

Ontwerp
Kenmerkend zijn natuurlijk de opvallende oranje accenten. In de broek is hiervoor een gekleurd stiksel gekozen. Het jack heeft grijze en oranje bedrukte vlakken. Daarnaast zijn ook de ritsjes bij de enkel en voor de twee ventilatie openingen oranje gekleurd. Op beide kledingstukken zijn rondom reflecterende delen aangebracht. Qua design en afwerking ziet het er heel behoorlijk uit, vooral wanneer je de prijs in je achterhoofd houdt. Zoomen we in op de stiksels van de zeem dan ziet dit er basic uit. Geen elastische naden en de padding heeft minimale demping/vulling.

Pasvorm
Ten opzichte van concurrerende merken ben ik over het algemeen gered met een Medium. Het jack valt in deze maat duidelijk te kort bij de mouwen. Al helemaal in fietspositie. De achterzijde had wat ons betreft ook iets langer gemogen, zo ben je beter beschermt bij opspattende prut. De body zit daarentegen weer aan de ruime kant. De stof van het jack wat stug en hard aan. Het materiaal van de broek heeft geen specifieke windstopper of waterwerende laag. De prettige elastische stof heeft een gebrushte binnenzijde voor meer isolatie en de pasvorm is prima. De lengte van de broek is goed, al zijn de bretellen behoorlijk lang waardoor je hiervan effectieve steun kunt missen.

Praktijk
Door het ontbreken van een specifieke windblokker in de broek is het inzetbereik niet geschikt voor een koude winter. De wind waait er snel doorheen. We zouden eerder temperaturen van zo`n 5 – 10 graden Celcius eerder adviseren. Doordat we verwend zijn met het testen van veel kleding is het goed merkbaar dat de zeem erg basic is. De ondersteuning is beperkt en ook zit de zeem te ver naar achteren geplaatst. Het jack blokt de wind goed. Heb je het tempo er stevig in dan blijkt wel dat het ademend vermogen achter blijft. Doordat het rugdeel ook van hetzelfde dikke winddichte materiaal gemaakt is kun je vanzelfsprekend minder goed je warmte kwijt. De ritsjes onder de oksel voor ventilatie zijn dan een welkome aanvulling. Qua pasvorm en functioneren blijft de set merkbaar achter bij de ‘duurdere’ modellen. Daar staat wel een erg scherpe prijsstelling tegenover.

Lange Racebroek van € 45,95 nu € 39,95
Jacket Bike 500 XC van € 59,95 nu € 49,95
Voor meer informatie klik hier.