5 december 2014 | Mathijs Wagenaar

Review: Endura Equipe Exo Softshell &Thermolite Biblong

Voor Fiets nummer 12 testten we een hele range winterbroeken en jacks. Het aanbod is enorm, helaas kregen we niet alle geteste kleding in het artikel. We willen je onze bevindingen van de Endura-combinatie echter niet onthouden. Die plaatsen we dus online, we bespreken deze set op dezelfde manier als in het blad. Wil je de complete test lezen, Fiets december is online te bestellen (geen verzendkosten).

Tekst: Mathijs Wagenaar

Endura (2)Endura Equipe Exo Softshell Jacket
Prijs: € 259,99
Maten: S-2XL
Kleuropties: 3

Met de sponsoring van onder andere team Movistar is het Schotse Endura steeds vaker in beeld. De Equipe heeft ultrasoon gelaste waterdichte naden, waterdichte vakjes en dit gecombineerde met een opvallende belijning. Een erg mooie afwerking dus. Aan de voorzijde zit een vakje met rits, aan de achterkant een rits met interne vakjes. Rondom ben je goed zichtbaar in het verkeer met dank aan de reflecterende elementen.

Pasvorm: de mouwen zijn goed van lengte en sluiten erg goed aan in fietshouding. De achterzijde is ook lekker lang. Wel valt het jack rondom de romp redelijk ruim. De rits loopt asymmetrisch: geen kans op irritatie onder de kin dus.
Praktijk: de combinatie van materiaal en pasvorm maakt dit jack erg prettig zittend. Het geheel is waterdicht met dank aan de getapete naden en het gebruikte materiaal. Bij stevige inspanning merk je dat het ademend vermogen wel iets minder is. Hier is ook aan gedacht: onder de schouders kun je met ritsjes – praktisch voorzien van trekker met koordje-  het jack op de ‘tocht’ stand zetten. Dit jack van Endura is een stevig geprijsde ‘doorwerkjas’, maar de afwerking staat op een erg hoog niveau. Die prijs is dus wel te rechtvaardigen.
Eindoordeel: 4 fietsertjes

Winterbroek Endura Thermolite Biblong
Prijs: € 89,99
Maten: S-2XL

Endura biedt een hele serie lange broeken waarvan dit model Biblong Thermolite een redelijke basic-uitvoering is. Qua materiaal is er gebruikt gemaakt van het zogenaamde Thermolite. Naast een isolerende werking moet een Teflon toevoeging zorgen voor waterafstotende eigenschappen. Rondom de enkel zijn er reflecterende prints.

Pasvorm: de broek valt nogal breed uit rondom je achterwerk. Het gebruikte materiaal is elastisch dus een wat krappere pasvorm was voor meer personen geschikt geweest. Ook rondom je middel zit de broek erg ruim.
Praktijk: het gebruikte materiaal zorgt er voor dat het contactvlak met je zadel erg glad is. Je schuift dus nogal veel heen en weer. Het materiaal is goed waterafstotend maar niet erg winddicht. Het lekt eigenlijk alleen op de stiksels. De zeem is smal ter hoogte van de zitbotten. Is dit passend voor je dan zorgen gel inserts voor een goede ondersteuning. Meer een model voor het tussenseizoen dan voor een stevige winter.
Eindoordeel:  3 fietsertjes

Mathijs Wagenaar

Deze wielertechneut maakt de mountainbiketesten en veel techniektesten voor Fiets. Van pompje tot powermeter, van zadel tot ondershirt, Mathijs test alles tot het stuk gaat. De combinatie van een opleiding “industrieel productontwerp” met een niet onverdienstelijk mountainbike verleden (sinds hij bij Fiets werkt is zijn vorm overigens niet meer wat het geweest is ;-)) staat garant voor interessante invalhoeken. Fabrikanten sidderen als Mathijs weer een nieuwe test aankondigt. Drijft eindredacteur Peter tot waanzin met zijn ‘of/als’ dialect, maar komt uiteindelijk toch altijd tot fraaie testen met bijzondere conclusies.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1372115

Meer artikelen van Mathijs Wagenaar

Één reactie op “Review: Endura Equipe Exo Softshell &Thermolite Biblong

Geef een reactie

Inloggen