Van Etienne van Koningsveld kregen we onderstaande tekst, die hij graag wilde delen met mountainbikend Nederland. We werden er zelf ook enthousiast van en hebben de tocht alvast voor volgend jaar in onze agenda gezet.

`Der Stoneman ist ein Bike-Erlebnis, das mit einem Traum beginnt und in einer tiefgreifenden Erfahrung endet’

Dat schrijft de grondlegger van de Stoneman Dolomiten over de splinternieuwe Stoneman Miriquidi, Roland Stauder, op de website van die organisatie. Stauder heeft dit jaar in april het startschot gelost van een nieuwe uitgezette ATB-parcours door het Ertsgebergte in het grensgebied van Duitsland en Tsjechië.Mijn vrouw Iris en ik zagen de afgelopen zomer een paar van die, wat we toen vonden, ‘dwazen’ de Plesivec (1028 m) bedwingen via een skipiste. “Dat gaan wij ook een keer doen”, zeiden wij tegen elkaar.

‘Onze’ Stoneman met 162 kilometer, 4400 hoogtemeters en de beklimming van de 9 hoogste bergtoppen van het Ertsgebergte, stond van 12 oktober tot en met 14 oktober voor ons op het programma. Een ATB-tourtocht die ons in ieder geval lang zal heugen en waar we zeker op terugkeren. Inschrijving kan bij verschillende accommodaties in verschillende dorpen. Wij deden de dag ervoor in Bozi Dar. Super geregeld.

Het parcours is werkelijk fantastisch uitgezet. Alles zit erin! Slopende klimmen, uitdagende afdalingen en boeiende downhills, waaronder natuurlijk de trail van Rabensberg. Dwars door de natuur, van top naar top. Wij begonnen net na de Blatensky voor onze driedaagse variant (Brons). In twee dagen volbrengen betekent Trofee Zilver en het parcours op één dag afleggen is Goud. Brons bleek voor ons een erg verstandige keuze.

Iris tijdens een korte pauzeOp dag één werd ons meteen duidelijk wat de komende drie dagen brengt; sportieve uitdaging tot en met! De Plesivec (CZ) viel ons eigenlijk erg mee, in vergelijking met bijvoorbeeld de Klinovec (CZ) of de Pohlberg (D). We hebben met z’n tweeën regelmatig afgezien, van de natuur genoten in spectaculaire afdalingen en de overwinning gevoeld van weer een top beklommen!

Je ‘ponst’ je startkaart op iedere top bij een goed herkenbare Stoneman-punt en krijgt daar informatie over waar je bent en wat je in de etappe naar de volgende top te wachten staat. Als finisher lever je aan het einde van je tocht bij de uitgifte-accommodatie je starterformulier in en je overhandigt je startkaart. De Stonemantrofee is fraai! Diezelfde avond stonden wij al op de Wall of Fame van de website.

Bij een meerdaagse: Overnachten op het parcours is in Duitsland en in Tsjechië geen enkel probleem. Wij zijn zeer gastvrij ontvangen en voor een schappelijke prijs hebben we in twee pensions gegeten en geslapen als vorsten. Deze tour in Bärenstein en Rittergrün. Erg vriendelijke en sportieve mensen in dat gebied trouwens! De Stoneman Miriquidi is een absolute aanrader voor de Nederlandse en Belgische ATB-er die op niet al te ver rijden een mooie ATB-uitdaging aan wil gaan!

Zie ook www.stoneman-miriquidi.com