10 september 2014 | EDriessen

Boek: Van Daarboven Zie Je de Zee

Veel wielerliteratuur is er niet in de Nederlandse taal. Daarom is het altijd leuk als er buitenlandse wielerliteratuur wordt vertaald in het Nederlands. ‘’Van daarboven zie je de zee’’ van Julen Gabiria verscheen oorspronkelijk in 2004.

Als kind ziet de jonge Roman Alberdi Gino Bartali in actie in zijn eigen Ronde van het Baskenland. Als hij jaren later, gevlucht voor de Spaanse burgeroorlog, zijn idool opnieuw ziet in de Tour de France, besluit hij af te reizen naar de woonplaats van de meervoudig tourwinnaar: Ponte a Ema.

Hoewel het wielrennen in het boek een prominente plaats in neemt, mag ’’Van daarboven zie je de zee’’ zeker geen wielerroman genoemd worden.  Centraal staat het zware leven van de hoofdpersonen in een tijd van oorlog. Het wielrennen vormt daarbij een vlucht uit de werkelijkheid.

In de roman wordt onder meer het verzetswerk van Gino Bartali in de Tweede Wereldoorlog beschreven. Bartali wordt opgevoerd als iemand die af en toe hand- en spandiensten verrichtte voor het verzet. Voor mensen die de werkelijk rol van de Italiaan in het verzet kennen, kunnen deze passages vreemd overkomen. Maar daarbij moet in acht worden genomen dat deze roman al in 2004 verscheen, ver voor de datum dat de werkelijk rol van Bartali in het verzet duidelijk werd.  De meervoudig giro- en tourwinnaar heeft meerdere Joden in Tweede Wereldoorlog het leven gered. De Italiaan kreeg hiervoor vorig jaar in Israel postuum de Yad Vashem onderscheiding toegekend.

Gabiria vertelt in zijn boek ook mooie wieler- anekdotes: over Robert Oubron, een Franse renner die in de oorlog in een loopgraaf een gewonde Duitse soldaat tegenkomt: Kurt Stöpel, tweede in de tour van 1932 en de eerste Duitse etappewinnaar. Hij zou de oorlog uiteindelijk overleven.

Ook aanstekelijk zijn de beschrijvingen van oude bioscoopjournaals over de Tour de France. Gabiria ziet in één filmpje een jongen op een gewone fiets met het peloton meerijden. In zijn roman is het hoofdpersoon Roman Alberdi. Hij krijgt zelfs een bidon van Bartali.

Al met al is ‘’Van daarboven zie je de zee’’ een prachtig geschreven roman die het verdient om gelezen te worden. Dat op de achterflap Bartali als beroemde sprinter wordt aangeduid, is bij deze vergeven.

Van Daarboven zie je de zee, Julen Gabiria, Prijs: € 17,-, Uitgever: Zirimiri press

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen