24 april 2014 | Edwin Haan

Verkenning KlimClassic

In Fiets nr.5, welke volgende week verschijnt, hebben we een leuke verkenning van de aankomende KlimClassic. We fietsten samen met parcoursbouwer Aart Vierhouten en Belkin-renner Laurens ten Dam een rondje door het uitdagende terrein.

Heb jij nog een landkaart van België?”, vraagt Aart Vierhouten lachend over de telefoon aan Laurens ten Dam. Nee, die heeft de Belkin-renner niet. Een half uur later zitten de twee samen aan de bar van het NH Hotel Maastricht, waar de KlimClassic straks op 29 mei van start zal gaan. Ten Dam parkeert zijn splinternieuwe Bianchi even achter de receptie van het hotel. Met een kop koffie binnen handbereik legt Ten Dam uit dat hij geen kaart nodig heeft van de Ardennen. “Ik ken de meeste wegen daar wel.” Dat geldt ook voor Vierhouten: die kent als parcoursbouwer van de KlimClassic elke helling in de Ardennen en de Voerstreek als zijn broekzak.

Ten Dam geeft onderweg nog wat handige tips: “Kies je eigen ritme. Dan bedoel ik niet alleen je trapfrequentie, maar ook je ademhalingsritme. Dat is heel erg belangrijk bij klimmen. Je moet je ademhaling ook onder controle hebben.” Deelnemers aan de KlimClassic raadt hij aan voorzichtig te starten. “Je krijgt zoveel klimmetjes voor de kiezen dat je moeilijk overal op kunt knallen.”

Het complete artikel lees je zoals gezegd in Fiets nr.5. Deze ligt vanaf 2 mei in de winkel of bestel je online via Fiets.nl/bestel

KlimClassic - ten DamMeer info over de KlimClassic:

De KlimClassic wordt altijd op Hemelvaartsdag georganiseerd, dit jaar op donderdag 29 mei. Deelnemers hebben de keuze uit 110 en 160 kilometer. Het zijn allebei uitdagende routes met minimaal veertien klimmetjes. “Plus alles wat niet op de kaart staat”, zegt Vierhouten. Er is geen meter vlak op de route, want onderweg overbrug je 1400 (110 kilometer) tot 2600 hoogtemeters (160 kilometer).
Op drie beklimmingen wordt een individuele tijdmeting gedaan. Op de route van 110 is dat op Les Waides en voor de lange route van 160 kilometer is dat op de Oneux en de Redoute. Hier wordt je individuele klimprestatie ook vastgelegd op video. Dan kun je thuis nog even nagenieten van je eigen gehijg. Met je klimtijden kun je jezelf vergelijken met de profs, je vrienden of een eerder geklokte tijd. De KlimClassic maakt ook weer een Fiets klimklasse- ment in verschillende categorieën: jongeren, dames, heren <50 jaar en >50 jaar. Start is tussen 8.00 en 10.00 uur bij het NH Hotel in Maastricht, bij het MECC. Meer info: www.klimclassic.nl

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

2 reacties op “Verkenning KlimClassic

Geef een reactie

Inloggen