Dit jaar bestaat Northwave 20 jaar. Heel oud is het noord-Italiaanse bedrijf dus nog niet, maar het heeft eigenlijk vanaf het begin opzien gebaard. Northwave stamt uit de Montebelluna regio, daar waar ook veel andere schoenen- en kledingfabrikanten gevestigd zijn. De firma werd opgericht door ene Gianni Piva. In het begin maakte hij schoenen voor derden, maar hij kocht  begin jaren ’90 ‘ Northwave’, oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf in windsurfing. Vandaar de Engelse naam voor een echte Italiaanse firma!

Piva concentreerde zich echter eerst op ski schoenen en bindingen. Met de eerste schoen voor de MTB, de Compact, begon Northwave in de fietsindustrie. En naast de producten verzorgde Northwave haar PR erg goed. In 1995 werd MTB ‘diva’ Paola Pezzo wereldkampioen met de Northwave Compact. Op de weg was het Mario Cipollini  die met Northwave ging koersen. De flamboyante Italiaan was volop in beeld –en dus zijn schoenen ook. Onder andere in 2002 toen hij wereldkampioen werd in Zolder. Ook rijders (M/V) als Gunn-Rita Dahle, Tom Boonen, Cadel Evans en Jose Hermida reden of rijden met Northwave. Dit seizoen onder andere een aantal rijders van het Cannondale en Merida MTB team. En de mannen van Vacansoleil-DCM koersen met de Extreme Tech. Ze hebben trouwens sinds kort een speciale kleur schoen. De productie van Northwave vindt grotendeels plaats in het Verre Oosten. Het design, ontwerp en het testen van de producten gebeurt in de vestiging in Origo di Pederobba, vlakbij Treviso. We konden even een kijkje nemen. Eerst: de vestiging in Italië is vooral een magazijn, daar waar vandaan de meeste schoenen, accessoires en kleding gestuurd worden. Veertig mensen werken er. De dochters van Gianni draaien mee in de firma en papa is er nog zeer regelmatig.

Aan de muur een collage aan foto’s die slechts deels met fietsen te maken hebben! Een ontwerp gaat aan de hand van een zogenaamd ‘mood board’. Kleuren, vormen, design en trends. Eerst wordt er met de hand een schets gemaakt. Gewoon, met kleurpotloden. De papieren versie wordt beoordeeld door meerdere partijen en daarna omgezet in een echt ontwerp in (kunst)leer. Dat gebeurt dan weer in een de zogenaamde ‘sample room’. Daar worden zowel de prototypes als de schoenen op maat vervaardigd. En die worden dan echt met de hand gestikt.

Wordt dat dan weer goedgekeurd, dan worden daar de eerste versies gemaakt. Dat snijden –wat dat is het- gaat op een grote computergestuurde machine, een Automatic Leather Cutting System. Een machinale schaar maakt lapjes. Daarnaast is een soort bodyshop. Daar wordt de leest vormgegeven. Materiaal: ‘resin’, een soort kunsthars waar ook kunststof van bijvoorbeeld auto’s mee worden gerepareerd. Aanbrengen, iets oplaten drogen, afwerken. De geluiden die daar vandaan komen lijken op die bij een tandarts. Northwave heeft in het magazijn een klassieke, kleine assemblage lijn. Voor de ‘custom’ schoenen en –deels- de prototypes. De schoen wordt in elkaar gezet inclusief alle hardware zoals sluitingen, de zool wordt gelijmd en de eerste versies worden door een 3D scan gehaald. En getest in een klein lab. Doorbuiging van de zool, de stiksel, de lijm, invloed van het weer en zonlicht, duurzaamheid: alles wordt gecheckt in eigen huis. De meetmethodes en resultaten gaan naar het Verre Oosten zodat daar de schoenen met dezelfde normen geproduceerd kunnen worden. Met het blote oog gekeurd natuurlijk. Elke dag wordt er wel een prototype dan wel ‘custom’ schoen geproduceerd.

foto 11Voor 2014 heeft Northwave een drietal lijnen: Extreme Tech, Bullet en M-W-K. Race en MTB schoenen, kleding, brillen en accessoires. Op de beurs in Friedrichshafen worden er Northwave helmen gepresenteerd. Nieuw bij de ‘scarpe’: de Extreme Tech Plus race en MTB schoen. Een nieuwe, dubbele draaisluiting bovenop kenmerken de schoenen. De MTB versie: full carbon zool en met 280 gram extra licht. Ook opvallend: de Hammer CX. Een echte cyclocross schoen met ‘sok’ en drie velcro sluitingen.