15 april 2013 | EDriessen

Enduro: mix tussen afdalen en cross country

Niet alleen om keihard af te dalen, maar ook om de berg zelf op te rijden. Dan is een enduro fiets ideaal. Deze fiets is de ideale mix tussen een cross country mountainbike en een downhill fiets.

De verschillen tussen een downhill fiets en een cross country mountainbike zijn groot. Bij de downhill gaat het erom om zo hard mogelijk een berg af te dalen. Het zwaartepunt op de fiets wordt daarom zo laag mogelijk gehouden. Om hoge snelhedenaan te kunnen, zonder dat de fiets breekt, zijn deze fietsen bovendien zwaar. Naar boven fietsen hoeft niet in de downhill. De coureurs nemen hun fiets meestal mee omhoog in een skilift.

Cross country mountainbikes en downhill fietsen zou je als twee uitersten in het mountainbiken kunnen beschouwen. Daar tussenin zitten andere types fietsen. Behalve enduro fietsen zijn er ook trail, marathon, all mountain en freeride modellen. Zoals altijd bij compromissen, zijn er vaak geen harde scheidingen aan te duiden en lopen de soorten in elkaar over. Voor enduro wedstrijden worden zowel all mountain fietsen als freeride modellen gebruikt. Dat is afhankelijk van het parcours.

Tanja de Bie is voormalig Nederlands kampioen downhill. Enduro rijden is volgens haar een state of mind’ ”Bergop verspeel je tijd ten opzichte van een cross country fiets. In de afdaling ga je juist veel sneller en heb ik lol. Dat is voor mij belangrjk”. De Bie is met haar enduro fiets vaak op het mountainbikeparcours in de duinen bij Schoorl te vinden. ” Hoofdzakelijk om te leren klimmen”.

Nederland

In Nederland zijn nauwelijks locaties waar je goed met een enduro fiets uit de weg kunt. In Utrecht heeft de Nedereindse Berg (nedereindseberg.nl) een bikepark. ”Korte afdaling, maar leuk om af en toe te doen”, zegt De Bie. Volgens haar is ook de omgeving van Luik een aanbeveling om met Enduro fietsen in aanraking te komen ”Er worden daar regelmatig laagdrempelige evenementen als de Enduro Easyphone Cup georganiseerd.  Technisch niet al te moeilijk, zodat je daar al snel kunt meekomen”. Deze wedstrijden bestaan meestal uit een aantal proeven. Op technische afdalingen wordt de tijd gemeten.

Styles Hanssens (Filthy Trails)Voor het serieuze werk moet je verder reizen. De Mégavalanche is het bekendste enduro evenement. (Aan dit evenement in de Alpen bij Alpe D’Huez doen jaarlijks ruim 1000 fietsers mee. De Bie heeft nog een tip: De Trans Provence. ”Dat is een meerdaagse wedstrijd in Frankrijk waar vooral op de downhill secties tijdsregistratie is”.

Bij Enduro evenementen is het dragen van beschermende kleding aanbevolen. Kniebeschermers zijn verplicht. Ook een full face helm moet in veel gevallen worden gedragen. Het dragen van scheen- en rugbeschermers wordt aanbevolen. ”De sport is niet zonder gevaar”, lacht De Bie. Ze somt een lijst op van blessures die ze allemaal heeft gehad: ”kneuzingen, breuken, schouder uit de kom, hersenschudding”. Het heeft de voormalig Nederlands kampioene voorzichtiger gemaakt. ”Ik rij een downhill nooit meer volle bak. Op een geven moment is het genoeg”.

Er zijn diverse organisaties in Nederland die clinics of cursussen geven voor enduro fietsen, zoals MTB-school  of iCycle. Ook zijn er organisatie die reizen aanbieden. Alpadventures bijvoorbeeld. (Foto’s: Styles Hanssens (Filthy Trails)).

Zoekcode:130474

Gerelateerd

Één reactie op “Enduro: mix tussen afdalen en cross country

Geef een reactie

Inloggen