Het instellen van de juiste zithoogte is een fundamenteel onderdeel van het fietsen. Wanneer je te laag op je fiets zit kun je tot wel 12 procent minder presteren, blijkt uit een studie. Toch is er geen eenduidige methode hoe je de zithoogte het beste kunt instellen. Nick Morgan neemt voor ons drie methodes onder de loep.


 
Het instellen van de juiste zithoogte is een fundamenteel onderdeel van het fietsen. Wanneer je te laag op je fiets zit kun je tot wel 12 procent minder presteren, blijkt uit een studie. Toch is er geen eenduidige methode hoe je de zithoogte het beste kunt instellen.Nick Morgan neemt voor ons drie methodes onder de loep.

De Hiel-methode

Dit is de meest voorkomende methode. Je plaatst je hak op het laagste pedaal, het bekken blijft horizontaal. De zadelhoogte is goed als je been volledig is gestrekt.

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode ondersteunt. Volgens professor Zal Pelever van de Mississippi Universiteit houdt de methode onvoldoende rekening met individuele variaties in dijbeen, het scheenbeen en voet lengte.


De 109%-methode


Deze manier is ontwikkeld door Hamley & Thomas. Het duo experimenteerde met verschillende zadel hoogtes. Volgens hen is de ideale zadelhoogte 109 procent van de binnenbeenlengte.

De binnenbeenlengte is de afstand van het kruis tot de grond. Om dit te berekenen ga je tegen de muur staan met een dik boek tussen de benen. Teken de bovenkant van het boek af op de muur en bereken de afstand tot de grond. 109 procent van deze afstand is je zadelhoogte, gemeten van de pedaalas, tot de bovenkant van het zadel. ..


De Holmes methode


Dit is de lastigste manier om de zadelhoogte te berekenen. De methode is ontwikkeld om blessures bij wielrenners te voorkomen. Bij de meting wordt gebruik gemaakt van een zogeheten goniometer. Dit apparaat meet de hoek van het kniegewricht onderaan de pedaalslag. Holmes adviseert een hoek van tussen de 25 en 35 graden. Fietsers die wel eens last hebben van knieklachten (tendinitis), wordt geadviseerd de hoek zo dicht mogelijk bij de 25 graden te houden.

Professor Pelever gaat zelfs iets verder. Hij adviseert alle wielrenners een hoek van 25 graden aan te houden. ‘’Mijn onderzoek heeft aangetoond dat het instellen van een zithoogte gebaseerd op een kniehoek van 25 graden alle andere methoden (met inbegrip van een hoek van 35 graden) overtreft.