29 juni 2012 | Menno Grootjans

Review: Bontrager Specter Helm

Nog voordat deze helm verkrijgbaar is, een eerste test. De 2013 Bontrager Specter. ‘Bontrager timmert behoorlijk aan de weg; naast onderdelen verschijnen er steeds meer accessories, schoenen en kleding op de markt. Niet alleen het aanbod is steeds omvangrijker, ook zijn de Bontrager spullen steeds beter te zien in de winkels’. Dit lijken leuke marketing kreten, maar is toch ook echt zo. Vooral bij dealers die Trek voeren natuurlijk, omdat Bontrager aan Trek gelieerd is. Maar ook zijn de Bontrager spullen via allerlei webwinkels te vinden. En ja,dat zijn ook winkels natuurlijk.

Voor 2013 heeft Bontrager de nieuwe Specter helm. Hij lijkt op de tophelm, de Oracle, maar is een stuk aangenamer geprijsd: € 139,- in plaats van bijna € 175,- ( online prijs). En dat terwijl je toch twee keer moet kijken dat de Specter niet de Oracle is! OK, de Oracle heeft een iets spitsere lijn en de gaten zijn net iets groter, de technische ‘features’ zijn bijna gelijk. 24 in- en uitgangen, een gladde ‘shell’ met daaronder een zogenaamde ‘Texallium front cage’ inmold en een ‘composite skeleton’. Dit in plaats van de carbon constructie bij de Oracle.

Wat zie je en wat voel je?

Er zijn drie maten: S, M en L. De helm heeft een Headmaster II Fit System: een draaiknop achterop spant de helm aan. Binnenin zijn er zogenaamde ‘AgION antimicrobial fit pads’ te vinden. Demonteerbaar, dus wasbaar! Dunne straps, goed instelbaar  voor onder je kin. Te koop in wit, zwart/rood, zwart/wit en blauw/wit.  Het is een ‘solide’ helm. Niet mega-licht, 300 gram voor een M ( 30 gram zwaarder dan de Oracle), maar zeker ook niet zwaar. Je hoofd valt er goed in; de helm zakt niet tot over je oren en zit ook niet als een soort ‘toren’ bovenop. Met de draaiknop stel je de Specter goed in. Drukpunten? Nee, de druk is overal netjes verdeeld. De patjes zijn lekker zacht!

Voor wie?

Als je een goede, nette verzorgde helm wil. Zit lekker. Zoek je een echte lichte helm, dan is de Specter net wat ‘te zwaar’. De naam ‘Bontrager’ staat er klein op, het logo ook. Maar geen schreeuwende letters! Dus heb je een andere racer dan een Trek, dan kan deze Specter zeker.  Je hebt nog even de tijd; officieel is de helm er pas in september, maar het zou kunnen dat die al eerder te koop is. www.bontrager.com

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds 1643 voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen