In de huidige generatie (carbon) frames zijn de bovenbuislengte en de hoogte van het balhoofd altijd maatgevend voor de juiste framemaat en houding op je fiets. De “traditionele”, vaakgenoemde maat center bracket – top zadelpenklem is vanwege de moderne bouw (sloping frames, geïntegreerd zadelpennen, enz.) een achterhaald gegeven.

Even als voorbeeld vergelijken we de maatvoering van de De Rosa R838 met de Ridley Noah waar de meeste Nederlanders zeker WEL oppassen.

De door jouw geteste R838 is in de maat 48 cm AS (bovenkant bracket-bovenkant zadelpenklem) en heeft daarbij een bovenbuis (BR) van 54,58 cm.
Dat komt aardig overeen met de maat M van de Ridley Noah (bovenbuis van 55 cm) die volgens hun website geschikt is voor mensen met een lichaamslengte van 1.77m (zie bijgevoegde maattabel). Wel is het zo dat de De Rosa’s door de lagere balhoofdbuis een sportievere zit hebben dan de Ridley. (14,5cm tov 17,5cm)

De grootste maat van de R838 is 53 cm AS wat neerkomt op een bovenbuis van 58,3 cm. Kijkend naar de XL maat van de Ridley Noah (hun grootste maat) is de bovenbuis van de De Rosa R838 slechts 2mm korter.
De lichaamslengte die volgens Ridley geschikt is voor deze maat is 1.91m. We hopen dat jullie hiervan op jullie website en in het volgende nummer een rectificatie kunnen plaatsen’. www.bicimondo.com