18 mei 2012 | EDriessen

Veel ‘vreemd-gangers’ op Utrechtse Heuvelrug

Vier op de tien mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug rijdt wel eens buiten de officiële routes. Dat blijkt uit een enquete die is gehouden in het kader van een onderzoek naar het mountainbiken in het Utrechtse natuurgebied. Het meest gebruikte excuus voor de overtreding is: ,,Ik ben verkeerd gereden’’.

Binnen het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug liggen vier officiële mountainbike-routes, met een totale lengte van ruim 26 kilometer. Deze routes liggen op het terrein van drie verschillende landeigenaren.

Alleen op de routes van Staatsbosbeheer is een afname van het wildrijden te zien. Boswachters controleren hier vaker op het buiten de piste rijden en schrijven ook boetes uit. Volgens boswachter René Schuurmans is het een klein groepje  van steeds dezelfde mensen, die de routes niet gebruikt. Ook boswachter Hugo Spitzen  van het Utrechts Landschap geeft aan dat in zijn beheergebied de route veel gebruikt wordt, maar dat er nog wel relatief veel buiten de route gefietst wordt.

De boswachters zijn niet te spreken over de reacties die ze krijgen als ze mountainbikers aanspreken op het wildrijden. ”Wanneer de fietsers op hun gedrag worden aangesproken, luisteren ze in het geheel niet of reageren ze agressief’’. De enquete naar het gedrag van mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Wageningen. Het onderzoek heet: ,,Mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug’’.

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen