15 mei 2012 | EDriessen

Entreeheffing biken Utrechtse Heuvelrug

Wie wil mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug moet daar in de toekomst mogelijk voor gaan betalen. Althans, als een voorstel van de Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit wordt opgevolgd. De entreeheffing zou nodig zijn om het routenetwerk op de Heuvelrug uit te breiden en te onderhouden.

De Wageningse Wetenschapswinkel deed onderzoek naar het routenetwerk voor mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug. Aanleiding waren klachten van zowel mountainbikers, als niet mountainbikers. Fietsers klaagden over ondermeer slecht onderhoud, drukte en een te beperkt aantal beschikbare routes. Niet mountainbikers klaagden over het buiten de piste fietsen en het verstoren van de natuur.

Conflicten

Als oplossing voor de problematiek stellen de onderzoekers voor om het aantal mountainbikeroutes fors uit te breiden. Ook moeten bestaande routes met elkaar worden verbonden. Gebeurt dat niet dan zullen de conflicten met terreineigenaren, wandelaars en natuur alleen maar toenemen, zo voorspellen Hugo Hoofwijk en Derk Jan Stobbelaar van de Wageningse Universiteit.De terreineigenaren in het Nationaal Park zouden bereid zijn om mee te werken aan het aanleggen van meer routes. Wel zouden zij daaraan voorwaarden willen verbinden: beheer, aansprakelijkheid en de financiën moeten goed worden geregeld. De Wetenschapswinkel stelt daarom voor om entree te heffen. Dit zou dan niet alleen gelden voor mountainbikers, ook ruiters moeten in de toekomst een kaartje kopen.

2 euro

Uit het Wageningse rapport blijkt dat mountainbikers over het algemeen bereid zijn om een toegangsprijs te betalen voor een goed functionerend routenetwerk. Een dagkaart moet ongeveer 2 euro gaan kosten, een jaarkaart 15 euro.

Het rapport ‘Mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug’, is hier te downloaden en wordt morgen aangeboden aan een gedeputeerde van de provincie Utrecht.

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen