Duizenden carbon frames eindigen ieder jaar op stortplaatsen, Specialized wil daar graag verandering in brengen. In navolging op het recente initiatief van Specialized U.S. om carbon frames te gaan verzamelen en deze te recyclen aan het einde van hun levensduur, heeft Specialized besloten dit Recycling Program uit te breiden naar hun distributiecentra in de EU.

Terwijl aluminium al jarenlang gerecycled wordt is carbon hier tegenwoordig ook onderdeel van, dit om blijvend onze doelstelling te realiseren en om de laatste ontwikkelingen in de wereld van recycling in te zetten. Gebaseerd op de bestaande carbon fiber recycling programma’s die gebruikt worden in de luchtvaartindustrie, zorgt Specialized er voor dat frames niet meer op de stortplaatsen terecht komen, maar omgezet worden in bruikbare materialen. Het carbon recyclingproces begint met het kleiner maken van de frames, waarna de epoxy die de vezels bij elkaar houdt weggebrand wordt in een zuurstof-vrije omgeving. Dit resulteert in kortere vezels met dezelfde eigenschappen als het oorspronkelijke materiaal, die dan weer op verschillende manieren hergebruikt kunnen worden. “Naast het feit dat we deze frames weghouden van stortplaatsen, kan men op deze manier het carbon hergebruiken. Dit kost veel minder energie dan het maken van nieuw materiaal,“ aldus Bryant Bainbridge, Specialized’s Sustainability Strategist.

“Specialized vindt het belangrijk om te weten wat er gebeurd met de fietsen na hun levensduur, omdat dat het juiste is om te doen,” vertelt Bainbridge. “Ondanks dat we alleen Specialized frames terugnemen van ons dealernetwerk, gaat het niet om Specialized. Dit is een kwestie die de hele industrie aangaat. We doen dan ook een beroep op alle andere merken in de EU die carbon producten produceren om mee te doen met dit initiatief. Ondanks dat de faciliteiten in de EU voor het recyclen zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden, heeft Specialized besloten om al te beginnen met het verzamelen van frames. Ze anticiperen hierbij op de komst van een nieuwe recyclingfaciliteit in het komende jaar en zullen de frames tot dat moment opslaan. Het terugnemen van de frames zal via het Specialized dealernetwerk plaatsvinden.

De details van dit Recycling Program zullen in juni bekend gemaakt worden aan de dealers uit de EU. www.specialized.com