12 april 2012 | Mathijs Wagenaar

Look Kéo Power eind mei verwacht

Het heeft even op zich laten wachten – de eerste introductie was op Eurobike 2010 – maar het vermogensmeetsysteem in de pedalen lijkt nu op korte termijn op de markt te komen. Het systeem is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Look en Polar. De Kéo Power bestaat uit twee lichtgewicht Polar P5- vermogenszenders en de pedalen. Elk Kéo Power-pedaal heeft acht ingebouwde rekstrookjes om het vermogen en de fietstechniek per omwenteling te meten met een nauwkeurigheid van ± 2 procent. De P5-vermogenszenders zenden de gegevens draadloos naar de Polar-fietscomputer op het stuur. Nieuw is dat de pedalen ook compatibel zijn met de draadloze BluetoothSmart techniek.

Onafhankelijke vermogensmeting op het linker- en rechterpedaal
Kéo Power geeft directe feedback door nauwkeurig het geleverde vermogen in watts van zowel het linker- als rechterbeen afzonderlijk te meten.

Automatische kalibratie en trapfrequentiemeting
Voorafgaand aan de training kalibreert het systeem zichzelf automatisch tot een nulwaarde. Het automatisch kalibreren maakt een zo nauwkeurig mogelijke vermogensmeting mogelijk. Naast het weergeven van je geleverde vermogen, meten de pedalen ook je huidige en gemiddelde trapfrequentie in omwentelingen per minuut om je bij het vinden van de optimale trapfrequentie te begeleiden.

Open standaard – Bluetooth Smart
Bluetooth Smart is een volledig open protocol en werkt met BluetoothSmart ontvangers. Deze nieuwste generatie kenmerkt zich door het zeer lage energieverbruik en betrouwbare prestaties. Polar is een actief lid van de Bluetooth SIG organisatie en werkt samen met andere leidende merken om overeenstemming te bereiken over het power-profiel voor BluetoothSmart. Zodra er overeenstemming is bereikt, start Polar met het ontwikkelingen van eenP5-vermogenszender met de nieuwe Bluetooth Smart technologie. De Kéo Power-pedalen die momenteel worden geïntroduceerd zullen compatibel zijn met de Bluetooth Smartversie van de P5-vermogenszender.

Comptabiliteit
De Kéo Power is compatibel met de Polar CS600X, CS600, CS500+ en de CS500. De CS500 geeft het geleverde vermogen en de trapfrequentie weer. De CS600X laat ook je links/rechtsbalans zien en geeft informatie over je Cycling Efficiency Index. De pedalen werken niet met het draadloze ANT+ protocol van bijvoorbeeld Garmin.

Verkrijgbaarheid
De verwachting is dat eind mei een grotere uitlevering plaatsvindt. Een eerste tiental is al wel eerder op de markt gekomen. Een set pedalen heeft een exclusieve prijs van 1699 euro. Inclusief een Polar-ontvanger kost een set 1949 euro.

www.polar.nl

Mathijs Wagenaar

Deze wielertechneut maakt de mountainbiketesten en veel techniektesten voor Fiets. Van pompje tot powermeter, van zadel tot ondershirt, Mathijs test alles tot het stuk gaat. De combinatie van een opleiding “industrieel productontwerp” met een niet onverdienstelijk mountainbike verleden (sinds hij bij Fiets werkt is zijn vorm overigens niet meer wat het geweest is ;-)) staat garant voor interessante invalhoeken. Fabrikanten sidderen als Mathijs weer een nieuwe test aankondigt. Drijft eindredacteur Peter tot waanzin met zijn ‘of/als’ dialect, maar komt uiteindelijk toch altijd tot fraaie testen met bijzondere conclusies.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1372115

Meer artikelen van Mathijs Wagenaar

Geef een reactie

Inloggen